Atenție români! Cât timp mai aveți la dispoziție să vă cumpărați vechime în muncă pentru pensie. Care sunt criteriile

de: Ana Toma
29 mai 2021
Atenție români! Cât timp mai aveți la dispoziție să vă cumpărați vechime în muncă pentru pensie. Care sunt criteriile
Photo by Matthew Bennett on Unsplash

Românii care își doresc să iasă la pensie și vor să își cumpere vechime în muncă mai au foarte puțin timp la dispoziție. Mai mult de atât, ei trebuie să țină cont și de cerințele pe care trebuie să le respecte pentru a face asta.

Proiectul de lege pentru privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 a primit în această săptămână votul de putaţilor, deci aduce o serie de schimbări.

Cât timp mai au românii la dispoziție să își cumpere vechime

Astfel, conform Ziarului Financiar, care a consultat noul proiect de lege, termenul pentru achiziţia vechimii în muncă pentru persoanele care vor să-şi compleze stagiul de cotizare la pensie până în toamna anului 2021.

Vorbim despre poriectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Criteriile pentru cumpărarea vechimei

Nu oricine își poate cumpăra vechime în muncă. Există o serie de condiții pe care angajații români trebuie să le respecte pentru a putea încheia contracte de asigurare socială în acest sens.

Cu alte cuvinte, aceștia nu trebiue să fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia. De asemenea, ei nu trebuie să fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

Un alt lucru imporatant de știut este faptul că, la data încheierii contractului de asigurare socială, respectiva persoană nu are calitatea de pensionar.

Dacă vă întrebați care sunt perioadele în care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectuarea plății contribuţiei de asigurări sociale, ei bine ele sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.