Bătaie de joc! Ce ce sumă au crescut, de fapt pensiile mici începând cu 1 septembrie și cine sunt pensionarii care au primit majorări enorme

02 oct. 2020
Bătaie de joc! Ce ce sumă au crescut, de fapt pensiile mici începând cu 1 septembrie și cine sunt pensionarii care au primit majorări enorme
Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Pensiile au crescut, începând cu 1 septembrie cu 14%. Însă majorarea este o bătaie de joc întrucât legea este făcută prost. Deși PSD și-a făcut masiv campanie, abordând această temă, puțini sunt cei care au înțeles că de fapt cei care beneficiază cu adevărat de majorare sunt tot cei cu mulți bani.

Cei care aveau pensia de 1.000 de lei au mai primit în plus doar 140 de lei, în schimb cei care încsau 4.000 de lei au acum 4560 de lei. De subliniat, că începând cu 1 septembrie s-a dublat numărul pensionarilor care încasează mai mult de 5.000 de lei în fiecare lună.

Pentru că s-a optat pentru o creștere procentuală, cei avantajați de această mărire sunt tot cei cu pensii mari. La un venit de 5000 de lei, majorarea este de 700 lei, adică de cinci ori mai mare față de cei cu pensii mici.

Astfel, discrepanța dintre cei cu venituri mici și mari este acum și mai mare. Datele de la Casa Națională de Pensii arată că în septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează pensii mai mari de 5.000 de lei. În luna august erau 27.500 persoane care încasau pensii de peste 5000 de lei, iar în septembrie sunt deja 51.600.

Pensii mai mari pentru cei care aveau deja pensiile mari

„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda la Digi24.

Să ai o pensie de 5.000 de lei deși nu ai cotizat pentru această sumă este o aberație care numai în România se putea întâmpla. Nici măcar salariile nu ating acest nivel prea ușor, cu excepția IT-ului.

„În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a explicat Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare, tot la Digi24.

Potrivit Casei Națonale de Pensii, peste 1.2 milioane de români, din cei aproape 4,7 milioane de pensionari, au primit în septembrie o pensie mai mare de două mii de lei.