Când nu trebuie să bei ceai de sunătoare: Beneficii, întrebuințări, precauții și contraindicații

de: Ana Toma
10 mart. 2021
Când nu trebuie să bei ceai de sunătoare: Beneficii, întrebuințări, precauții și contraindicații
Este foarte important cum preparați ceaiul/ Photo by Vee O on Unsplash

Toată lumea a auzit câte ceva despre sunătoare. Ea este folosită deseori în scop terapeutic, sub formă de ceai, tinctură sau capsule. Puțini știu însă ce afecțiuni poate trata și cât de eficientă este.

Sunătoarea este o plantă erbacee și crește în aproape totate continente de pe glob. Cele mai multe persoane aleg să o consume sub formă de ceai, pentru beneficiile pe care le oferă. În general, florile de sunatoare sunt culese, de obicei, în lunile de vară și sunt lăsate apoi la uscat.

Beneficiile ceaiului de sunătore 

Ceaiul de sunătoare are propeități antiinflamatoare, antiseptice, dar și antivirale. El este un bun detoxifiant și poate ameliora și problemele digestive. El este cunoscut pentru ameliorarea stărilor de depresie și este o soluție în perioadele stresante sau în care o personaă suferă de insomnie. 

Pe lângă efectele menționate anterior, ceaiul de sunătoare pot reduce riscul apariției afecțiunilor neurodegenerative și de asemenea poate reduce inflamațiile și durerea. 

Dacă te confrunți cu migrene, tot ceaiul de sunătoare te ajută. Datorită proprietăților  sale calmante, el te poate scăpa rapid de durerile de cap. Același lucru este valabil și în cazul durerilor de stomac și a problemelor digestive. 

Sunătoarea poate fi folosită sub mai multe forme. Sub formă de tinctura, ulei, ceao, sau capsule. Indiferent de metoda prin care o alegi să o consumi, te vei bucura în totalitate de beneficiile acestei plante minune.

Contraindicații pentru ceaiul de sunătoare

Deși are nunumărate beneficii pentru organism, în cazul anumitor persoane, ceaiul de sunătoare nu este recomandat. În cazul în care consumi medicamente antidepresive, antihipertensive, analigezice sau pilule contraceptive, este mai bine să eviți acest tip de ceai. El poate interfera cu cele menționate anterior și poate duce la probleme de sănătate. 

Femeile însărcinate sau cele care alăpteză trebuie să consulte medicul înainte de a consuma acest ceai. De asemenea, copiii care au sub șase ani nu au voie să în consume, deoarece poate provoca stări de greață. 

Chiar dacă este un ceai delicios și benefic, în unele cazuri este mai bine să îl evităm și să ținem cont de sfatul unui medic.