Ceaiul de mentă: Beneficii, întrebuințări și contraindicații

de: Ana Toma
09 mart. 2021
Ceaiul de mentă: Beneficii, întrebuințări și contraindicații
Ceai de mentă

Probabil ai mai auzit până acum de foarte multe ori despre ceaiul de mentă. Menta este o plantă care se găsește în România, este parfumată și ușor de deosebit.

Puțini știu însă că există mai multe specii de mentă, iar tipul cel mai des folosit în ceaiurile de mentă este Mentha x piperita. Ea este de fapt o încrucișare dintre speciile Mentha Aquatica și Mentha spicata.

Beneficiile ceaiului de mentă

A venit însă timpul să afli ce beneficii are ceaiul de mentă și cât de mult își poate ajuta organsimul atunci când te confrunți cu anumite afecțiuni. Menta este bogată în vitamina A, vitamina C, fier, magneziu, calciu dar și fosfor, ceea ce o face practic un medicamen natural .

Ceaiul de mentă este indicat persoanelor care au probleme digestive. El poate ameliora acest tip de probleme, iar mentolul are un efect antispasmodic, care relaxează mușchii stomacali și îmbunătățește fluxul biliar.

Dacă ești răcit, tot menta te ajută. Ceaiul de mentă are proprietăți antibacteriele și antivirale, așa că ar putea fi de mare ajutorul în timpul unei răceli. De asemenea, mentolul are rol de dezgoncestionare, așa că poate ameliora simptomele de nas înfundat, dar și tusea.

Menta este soluția și pentru o respirație proaspătă. Elimină mirosul neplăcut al respirației, motiv pentru care foarte multe paste de dinți au la bază mentă.

Întrebuințări pentru mentă

Pe lângă beneficiile interne, menta are și o serie de beneficii externe de care trebuie să știi. Pielea și părul tău vor fi în siguranță datorită proprietății sale de a îmbunătății circulația sângelui.

Cu alte cuvinte, menta poate stimula creșterea părului, iar antioxidanții din menta sunt benefici pentru sănătatea pielii. Ceaiul paote fi benefic și în cazul acneei și poate avea un impact major la nivel hormonal. 

Dacă ai herpes, tot menta te poate ajuta. Studiile au demonstrat că uleiul esențial de mentă este benefic împotriva virusului herpes simplex, inhibând activitatea acestuia.

Contraindicații pentru ceaiul cu mentă

Are nenumărte beneficii pentru organism, însă nu este recomandat oricui. Ceaiul de mentă nu trebuie consumat de persoanele care suferă de sindromul de reflux gastroesofagian.

De asemenea, femeile însărcinate trebuie să fie atente la canitate, iar același lucru este valabil și în cazul celor care alăptează, dar și în cazul bebelușilor și al copiilor.

O altă categorie de persoane care nu trebuie să consume ceai de mentă sunt cele care au alergie la mentol. În caz contrar, aceștia s-ar putea trezi cu astm bronșic.