Catastrofă naturală în România. Apele au smuls cu totul case cu etaj și mașini. Sute de oameni salvați în ultimul moment

18 iul. 2021
Catastrofă naturală în România. Apele au smuls cu totul case cu etaj și mașini. Sute de oameni salvați în ultimul moment

Furia naturii s-a arătat și în România, după ce în Vestul și Centrul Europei a făcut deja sute de victime. Germania a fost cea mai afectată țară, bilanțul morților depășind cu mult 100. În țara noastră, mai multe localități au fost efectiv măturate de ape și sute de oameni și-au văzut distrusă muncă de-o viață.

Județul Alba a fost cel mai afectat de inundații. În Abrud s-a dezlănțuit efectiv iadul. Râul a venit cu o forță nemaivăzută și a smuls din temelii case cu etaje, grajduri cu animale și a purtat mașinile oamenilor la zeci de kilometri distranță.

Urgia a lovit puternic vestul țării

Imaginile groazei i-au înspăimântat pe localnici. Aceeași situația s-a repetat și la Câmpeni, când copacii rupți din rădăcini erau practic aruncați de vânt spre cetățenii, care înceracau să se salveze de furia naturii.

„Când să ies în şosea au venit pomii înspre mine. Eu m-am dat înapoi că altfel mă omorau pomii”, a povestit un bărbat la Observator. „Vedeam pe geam cum vine înspre noi şi ne imaginam că o să se ducă casa. Groaznic”, a adăugat și o femeie.

Peste 200 de oameni au fost salvaţi din calea viiturii şi duşi la adăpost în căminul cultural din Roşia Montană. Practic totul s-a petrecut pe ultima sută de metri, când își pierduseră speranța.

Autoritățile promit ajutor

Autoritățile au promis ajutor pentru zonele afectate. Sunt familii întregi care au rămas practic fără nimic, după ce au muncit o viață pentru a-și construi case. Acum nu mai au nimic, nici grădini, nici animale, nici locuințe. Toate sursele lor de venit și de hrană au dispărut în doar câteva minute.

Unii oameni au încercat să recupereze câteva ceva din casele dărăpănate, alții au plecat să-și caute mașinile duse de ape la zeci de kilometri distanță. Disperarea li se citea pe chip și singura lor speranță rămâne acum ajutorul din partea statului.