Ce cadou îi făcea Ceaușescu soției sale de Revelion? Mereu îi oferea același lucru

Nicolae Ceaușescu și Elena sărbătoreau Crăciunul și Revelionul pe picior mare. În timp ce românii o duceau foarte greu, dictatorul avea masa plină de bunătăți.

Anul Nou și-l petreceau la cabanele partidului sau la București, alături de activiști de partid și apropiați. De pe masă era nelipsită salata de boeuf și piftiile. Preferatele tovarășului erau sarmalele.

“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare.

Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, spune Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceauşescu, în memoriile sale.

Elena primea mereu același cadou

Nicolae Ceaușescu îi oferea mereu un buchet de flori.

”Pe ei nici nu-i interesau cadourile. Mai făceam câte o ex­pozitie cu ele, dar de multe ori nici nu veneau să le vadă. De fiecare data Ceauşescu îi lua Elenei câte un buchet de flori”, susţine Camil Roguski.

Revista Presei