Ce este bine să faceți în zilele de 23 și 24 decembrie! Obiceiuri magice: singurul aliment pe care trebuie să-l puneți pe masă la miezul nopții!

22 dec. 2020
Ce este bine să faceți în zilele de 23 și 24 decembrie! Obiceiuri magice: singurul aliment pe care trebuie să-l puneți pe masă la miezul nopții!
Obiceiuri magice/ Photo by freestocks on Unsplash

Zilele de 23 și 24 decembrie sunt considerate zile sfinte, zile cu adevărat magice, încărcate cu multă emoție și bogate în tradiții și obiceiuri, pe care unii spun, că dacă le respectați vă va merge bine tot anul ce vine.

Ziua de 23 decembrie este denumită popular preziua Ajunului sau ajunul Ajunului și în acest moment  se dă practic start obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun.

În această zi importantă se spune că este bine să sărbătorim morții întrucât aceștia coboară din cer pe pământ pentru a fi omeniți. Gospodinele harnice pregătesc la miezul nopții o masă încărcată, special pentru sufletele morților. Hrana trebuie să fie de post și în general se optează pentru grâu fiert, turtă, pâine, fasole bătută sau prune fierte.

Ce alimente trebuie să fie pe masă în noaptea de 23 decembrie

După ce preotul vine și sfințește masa, în dimineața zilei de 24 decembrie toate alimentele vor fi împărșite celor din familie, dar și vecinilor.

În Bucovina, se spune că este bine să se pună pe masă doar grâu fiert, iar după ce preotul îl sfințește, este bine ca gazda să împartă câteva turte celor din casă, dar și vecinilor. Toate acestea pentru sufletul morților, pentru sănătatea celor vii și pentru rodul câmpului.

Masa sfântă de sărbători

Totodată, în seara de 23 spre 24 decembrie se merge cu colindul. Chiar dacă anul acesta va fi greu de păstrat această tradiție, în general grupri mari de copii obișnuiesc să vină  cu “Moș Ajunul”, “Bună dimineața la Moș Ajun” și “Nețalușul”. Aceștia strigă pe la case “Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați?” și primesc de la gospodarri covrigi, mere, nuci, colindețe sau, mai nou, bani. În Transilvania colindătorii sunt numiți adecărați aducători de fericire și noroc.

În seara de 24 decembrie, cu ocazia Ajunului Crăciunului sunt și unele obiceiuri magice, pe care este bine să le luați în calcul:

  • Înainte să vină preotul, să le treacă pragul, fetele nemăritate pun o agrafă sun preș, pentru ca preotul să treacă pe acolo. Astfel ele își vor visa apoi ursitul;
  • Se pun nuci într-un vas cu apă și se lasă peste noapte pentru ca toți cei din familie să fie sănătoși tot anul;
  • Femeile care își doresc copii, dar nu reușesc să rămână însărcinate să mănânce din nucile și merele purtate de colindători , care vor fi descântate mai întâi. Se spune că apoi vor avea copii frumoși și sănătoși;
  • Fetele nemăritate trebuie să pun grâu pe patul unde când vine preotul se va așeza. Se spune că astfel foarte curând se vor mărita în viitorul;