Ce nu se mânăncă niciodată pe 29 august. Este mare sărbătoare: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce este complet interzis să se facă în această zi sfântă

28 aug. 2021
Ce nu se mânăncă niciodată pe 29 august. Este mare sărbătoare: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce este complet interzis să se facă în această zi sfântă
Sfântul Ioan Botezătorul

Duminică, 29 august, creștintii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este o zi foarte importantă și reprezintă una dintre cele 12 praznice împărătești. Tocmai de aceea simbolistica ei este una complexă.

Pentru a nu avea ghinion și nu întâmpina dificultăți în perioada următoare, creștinii trebuie să respecte câteva reguli, care au trecut deja testul timpului. Acestea vin din vechi strămoși.

Ce este complet interzis să se facă pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Așadar în această zi sfântă este complet interzis să se spele haine, să se calce sau să coasă. Gospodarii trebuie să se odihnească pentru că nu este voie să se meargă la câmp.

De asemenea, pe 29 august nu este bine să se consume produse lactate cum ar fi laptele sau brânza, dar nici ouă sau alte produse de origine animală. Tot astăzi este complet interzisă folosirea cuțitului, conform tradițiilor.

Nu se toacă varză și nu se bea vin

În plus, de Tăierea Sfântului Ioan Botezătorul nu se toacă și nici nu se mănâncă varză pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”. Nu se mânâncă nici următoarele fructe: mere, pere, nuci, usturoi, orice fructe sau legume cu formă rotundă. Cei care încalcă aceste reguli ar putea avea probleme de sănătate.

Evitați și băuturile roșii pentru că amintesc de culoarea sângelui. Nici alimentele de această culoare nu sunt indicate. Este bine ca cei credincioși să meargă la Liturghie și să spună rugăciuni pentru cei plecați la cele veșnice. Postul negru și datul de pomană sunt recomandate în această zi.

Pe 29 august este bine să se citească Acatistul Sfântului Ioan

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condac 1:

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Icos 1:

Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane prorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta, și cu fierbințeală și dragoste te măresc și zic către tine așa:
Bucură-te, stea de lumină purtătoare lumii;
Bucură-te, făclie strălucitoare a toată făptura;
Bucură-te, cădere de pierire demonilor;
Bucură-te, ridicarea pământenilor celor căzuți;
Bucură-te, lumina necuprinsă de ochii omenești;
Bucură-te, adânc mare văzut de gândurile credincioșilor;
Bucură-te, că tu ești povățuitorul mântuirii;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, dătătorule de bucurie al creștinilor;
Bucură-te, pierzătorul blestemului pământenilor;
Bucură-te, prin care se luminează făptura;
Bucură-te, prin care se gonește necazul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!