Ce salariu încasează Florin Cîțu pentru funcția de premier și cum a ajuns în PNL. Câți bani încasează vicepremierii

de: Ana Toma
09 mart. 2021
Ce salariu încasează Florin Cîțu pentru funcția de premier și cum a ajuns în PNL. Câți bani încasează vicepremierii
Florin Cîțu la Europa FM

Florin Cîțu are un CV destul de interesant. Premierul țării și-a finalizat studiile superioare în America și a intrat în lumea politic în anul 2016, sprijin de președintele PNL de la acel moment, Alina Gorghiu. 

Despre Florin Cîțu nu s-au auzit multe până anul trecut. Actualul premier al țării a fost bun prieten cu soțul Alinei Gorghiu, iar odată cu intrarae sa în partid, a ajuns și pe listele pentru alegerile parlamentare, devenind astfel un senator puternic în opoziție, scrie voceabanilor.ro.

Cum a ajuns Florin Cîțu în PNL

Nu a durat mult, iar după ce a devenit senator, Florin Cîțu a primit propunerea vieții sale. Odată cu preluarea Guvernului de către liberali, Ludovic Orban, premierul României la acel moment, l-a numit pe Cîțu ministru ed Finanțe.

Totuși, un lucru important de știtu este faptul că Florin Cîțu s-a mai făcut remarcat în domeniul Finanțelor, el fiind rivalul principal a lui Eugen Teodorovici, fostul ministrul al Finanțelor din Guvernul PSD.

Pe lângă acest aspect, Florin Cîțu a avut o experiență vastă de-a lungul timpului în zona financiară, iar acest lucru i-a fost de folos odată cu evoluția sa profesională.

Ce salariu încasează Florin Cîțu

După câteva luni pentrecute în funcția de ministru de Finanțe, Florin Cîțu a ajuns premier odată ce Ludovic Orban e demisionat din funcție. Cu alte cuvinte, începând cu luna decembrie 2020, Florin Cîțu este noul premieri al țării începând cu luna decembrie 2020 și conduce un cabinet format din miniștri PNL, USR-PLUS și UDMR, un lucru mai greu întâlnit până acum pe scena politică.

Dacă vă întrebați ce sumă primește premierul țării pentru efortul depus, ei bine, conform sursei citate, Florin Cîțu încasează lunar un salariu brut de 23.920 de lei. Cu alte cuvinte, după ce își plătește taxele de la stat, care se situează în jurul procentului de 42,79%, acesta rămâne cu 13.993 lei.

Puțini știu însă că această sumă este cu mult sub ceea ce primesc omologii săi din alte state membre europene și nu numai. Spre deosebire de ale salarii însă, premierul beneficiază de anumite facilități, așa că este posibil să rămână cu sume frumușele în conturi.

Câți bani încasează vicepremierii

După premier, următorii oameni importanți sunt vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor. Dacă vă așteptați să existe o diferență destul de mare între sumele încasate de cei doi și Florin Cîțu, ei bine, veți avea o dezamăgire.

Conform sursei citate, vicepremierii României încasează lunar suma brută de 22.256 lei, adică de 13.019 lei. De asemenea, la fel ca și în cazul premierului, și ei beneficiază de anumite facilități pe lângă salariul încasat.