Cea mai bună zacuscă de ardei. Rețeta sârbească. E mai delicioasă decât crezi

de: Ana Toma
27 oct. 2020
Cea mai bună zacuscă de ardei. Rețeta sârbească. E mai delicioasă decât crezi

Ne apropiem de iarnă, iar proviziile trebuie pregătite. Dacă vrei să te delectezi cu un preparat special în următoarele luni, trebuie neapărat să încerco rețeta sârbească pentru zacusca de ardei. E absolut delicioasă și se prepară foarte ușor.

Pentru a prepara această rețetă asigură-te că ai cantitatea de ardei Kapia necesară. De asemenea, dacă ești un iubitor al mâncărurilor picante, poți adăuga opțional și un ardei iute. Ajvarul, sau, pe înțelesul nostru, zacusca de ardei este un preparat balcanic popular în Serbia, Macedonia și Croația, așa că îți vei surprinde oaspeții cu un preparat unic.

De ce ai nevoie

  • 4 kg ardei Kapia
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 1-2 linguri oțet de vin
  • sare după gust
  • un ardei iute(opțional)

Cum o prepari

Primul pas este încălzirea cuptorului la 220 grade Celsius. Între timp spală și șterge ardeii, apoi pune-i pe tava de aragaz și gătește-i până ce pielea lor se înnegrește și se desprinde ușor. Ai grijă ca, din când în când, să-i întorci pe toate părțile pentru a se coace uniform.

Pune apoi ardeii calzi într-un vas de plastic și acoperă-i cu un capac sau cu folie alimentară pentru ca pielea ardeilor să se înmoaie și se curețe mai ușor. Ține ardeii în vasul de plastic peste noapte.

A doua zi, toacă ardeii cu cuțitul, cu ajutorul unui robot de bucătărie sau a mașinii de tocat carne. Pune puțin ulei la încălzit într-o tigaie sau oală cu fundul dublu încăpătoare. Adaugă ardeii și restul de ulei. Timp de 20 de minute lăsăm ardeii să absoarbă uleiul amestecând ușor.

Continuam amestecarea, dăm amestecul de ulei și ardei în fiert și apoi setăm flacăra aragazului la minim. Nu te opri din amestecare, pentru că vei risca lipirea ajvarului de fundul tigăii. Ajvarul este gata atunci când lichidul se evaporă și rezultă un amestec gros de ardei. Acest proces poate dura de la 30 de minute până la 3 ore în funcție de ardei.

La final, adăugăm oțetul, sarea și, dacă dorim, ardeiul iute tocat mărunt. Mare atenție la următorul pas. Borcanele și se spală și se introduc in aragaz timp de 30 de minute la 100 grade Celsius. După acest timp, ajvarul cald se pune în borcanele fierbinți, având grijă să umplem fără a lăsa goluri de aer.

Apoi, borcanele umplute se pun în cuptor la 100 de grade Celsius timp de 20 de minute sau până ce se formează o crustă deasupra. Se închid cu capac și se acoperă cu prosoape. Se lasă să se răcească timp de 36 până la 48 de ore înainte de a fi depozitate la loc rece și răcoros.