Cea mai proastă veste pentru români: rămâne declarația de propria răspundere și după 15 mai. În ce condiții trebuie completată și cum se vor da amenzile

12 mai 2020
Cea mai proastă veste pentru români: rămâne declarația de propria răspundere și după 15 mai. În ce condiții trebuie completată și cum se vor da amenzile

Românii așteaptă cu nerăbdare să iasă din starea de urgență și să scape de declarația pe propria răspundere, din cauza căreia mulți s-au trezit cu amenzi usturătoare. Doar că premierul Ludovic Orban a dat cea mai proastă veste: lucrurile se vor schimba din acest punct de vedere și nu prea.

„Există două variante care se dezbat în ceea ce priveşte declaraţia pe propria răspundere pentru ieşirile în afara localităţii: Una vizează ca ea să existe ca și până acum, iar a doua variantă vizează doar o variantă verbală, rămânând în sarcina cetăţeanul să dovedească unde merge“, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Se mai pot da amenzi?

Avocatul Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională amenzile pe care le-au primit sute de români, iar acestea par a fi acum în afara legii. Totuși premierul a transmis că nu se pune problema ca starea de alertă să nu poate fi reglată legal şi să nu existe un set de reguli pentru această perioadă.

„Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege adoptat în şedinţa de guvern de astăzi. Oricum va exista o reglementare. Noi aşteptăm decizia Curţii Constituţionale de miercuri, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului, şi, în funcţie de această decizie, noi vom corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm totuşi anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din starea de urgenţă.

Cel mai probabil nu vom putea da amenzi, dar reguli vor fi stabilite prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cu siguranţă vom lua deciziile în cadrul Comitetului, prima decizie fiind aceea de declarare a stării de alertă, iar în urma acesteia vor fi luate măsurile privind restrângerea anumitor activităţi“, a mai spus Orban.