Cea mai rară grupă de sânge. Nu este una dintre cele 4 clasice. Este o noua descoperire. Câte persoane din întreaga lume o au

de: Ana Toma
07 mart. 2021
Cea mai rară grupă de sânge. Nu este una dintre cele 4 clasice. Este o noua descoperire. Câte persoane din întreaga lume o au
Grupă de sânge

Fiecare om în parte are propria grupă de sânge. Aceasta este moștenită de la părinți, așa că de cele mai multe ori, copilul are fie sânge a tătălui, fie a memei, fie o combinație între cele două grupe, însă există și grupe de sânge destul de rare. 

În cazul în care nu știai însă, la nivel mondial există și grupe de sânge pe care le au doar câteva zeci de persoane. Unii dintre noi nici nu am mai auzit până acum aceste nume. 

Cele mai cunoscute grupe de sânge

Înainte de a afla care este cea mai rară grupă de sânge, trebuie să știm care este cea mai comună. Ei bine, oamenii de ştiinţă au arătat de-a lungul timpului că există patru mari grupe sanguine: 0, A, B şi AB. 

Dacă vă întrebți care este cea mai des întâlnită grupă de sânge, ei bine, primul loc este ocupat de grupa A, cu un procent de 43. Următoarea este grupa 0 cu un procent de 33%, urmată de grupa B cu 16% și grupa AB cu 8%. 

Un lucru important de știut este faptul că la nivel mondial, procentul celor care au grupa AB este de aproape 5%. Totuși, există și momente în care este nefoie de transfuzie în cazul unei persoane cu o grupă de sânge diferită. Atunci, lucrurile sunt mai dificile în cazul în care nu există un donator conform. 

Cea mai rară grupă de sânge

Probabil te întrebi care este cea mai rară grupă de sânge. Ei bine, potrivit The Hindu, grupa HH sau sângele ”Bombay”, este cea mai rară grupă de sânge. Conform sursei citate, este un tip de sânge în afara sistemului standard ABO, iar în lume se găsesc doar câteva zeci de persoane cu acest tip de grupă.

Alte două grupe extrem de rare de sânge au fost descoperite în 2014. Conform sciencesetavenir.fr, ele poartă numele de Langereis (Lan) şi Junior (Jr) şi au fost identificate de cercetătorii de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa. 

La fel ca și în cazul grupei HH, ambele grupe noi de sânge descoperite se întâlnesc rar în Europa. Totuși, profilul grupei Junior este prezent la câteva zeci de mii de japonezi.