Cartofii pregatiti in acest mod pot provoca boli cardiovasculare. Ultima descoperire a cercetatorilor este alarmanta

de: Ana Toma
29 ian. 2021
Cartofii pregatiti in acest mod pot provoca boli cardiovasculare. Ultima descoperire a cercetatorilor este alarmanta

Nu tot ce este delicios este și sănătos. Există alimente care miros extrem de bine și pe care le-am consuma în fiecare zi, însă știm cât de periculoase sunt? Specialiștii în domeniu trag un semnal de alarmă.

Cartofii prăjiți sunt unul dintre cele mai îndrăgite alimente. Sunt delicioși, înlocuiesc clar o masă, iar plăcerea este și mai mare atunci când sunt consumați alături de o bucată da carne prăjită. Mare atenție însă, această masă savuroasă poate deveni un pericol real pentru organismul nostru, scrie voceabanilor.ro.

Pericolul ascuns în alimentele prăjite

Cercetătorii au descoperit că alimentele prăjite pot favoriza apariția anumitor afecțiuni care pot duce, treptat, la deces. Un nou studiu realizat în China a concretizat faptul că un consum regulat de alimente prăjite este asociat direct cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral.

Cu alte cuvinte, persoanele care consumă zilnic cartofi prăjiți, carne prăjită, sau alte alimente de acest tip pot fi în mare pericol fără măcar să știe.

Studiul, publicat în jurnalul șiințific Heart, arată că probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate în cazul acestor persoane creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână.

Descoperirea șocantă a specialiștilor 

Probabil vă întrebați cum a decurs studiul și ce au decoperit cecetătorii. Ei bine, în ultimul studiu care a vizat impactul alimentelor prăjite, specialiștii au analizat alte 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

În urma unei analize riguroase, rezultatele au fost destul de clare. Spre deosebire de subiecţii a căror dietă săptămânală era mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare au prezentat un sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore.

De asemenea, aceleași persoane au înregistrat și un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Sfatul Mihaelei Bilic 

Și nutriționistul Mihaela Bilic a abordat acest subiect în urmă cu ceva timp. Acesta susținea că alimentele prăjite sunt periculoase, într-adevăr, însă totul depinde de cantitatea consumată.

Potrivit nutriționistului, dacă știm când să ne oprim și știm ce cantitate să mâncăm, sănătatea nostră, dar și silueta vor fi sub control. Pe de altă parte, dacă preferăm să mâncăm aceste alimente până ne simțim ”sătui”, atunci am putea să avem probleme grave.

”E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă.

Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel”, mărturisea Mihaela Bilic, la Adevărul Live.