Ceaiul de urzici, o minune a naturii! Cum îl prepari corect și cum poate fi folosit cu mare succes în diete. Leac și pentru multiple afecțiuni

23 mai 2020
Ceaiul de urzici, o minune a naturii! Cum îl prepari corect și cum poate fi folosit cu mare succes în diete. Leac și pentru multiple afecțiuni

Primăvara se găsesc urzici din abundență, iar în această perioadă încă mai puteți face rost de ele. Sunt execelnte pentru sănătate, așa că nu strică să vă faceți și ceva stocuri pentru a vă face ceai mai târziu. Se prepară din frunze uscate, adăugându-le în apă, după ce aceasta fierbe. Trebuie infuzate timp de cinci minute apoi strecurată compoziţia. Pentru a-l îndulci este indicat să se folosească miere, scorţişoară sau ştevie.

Ceaiul de urzici are multiple beneficii pentru organism. În primul rând întărește sistemul imunitar, fiind bogat în vitaminele A, C, D, E şi K, lecitină și antioxidanți. Acesta ajută la diminuarea stresului și a obosealii și distruge bacteriile din organism. Se folosește cu succes și în răceli pentru că fluidizează secrețiile bronhice.

Ceaiul de urzici poate avea și efect laxativ și diuretic, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul. Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire.

Cui nu-i este recomandat

Acest remediu oferit de natură ajută și la fluidificarea sângelui și îmbunătățește activitatea cardiacă, iar datorită conținutului de vitamina K, determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui. Acest efect este periculos pentru anumite persoane cu afecțiuni cardiace, cu tromboze sau care urmează tratamente cu anticoagulante. Urzicile pot avea și efect antihemoragic și grăbește coagularea sângelui la locul unei tăieturi, dacă se aplică o compresă cu ceai concentrat.

Ceaiul de urzică este foarte bun și pentru piele, fiindcă susține regenerarea tegumentelor, grăbește cicatrizarea și are efect antiseptic. Urzica este un ingredient folosit frecvent în șampoanele și tratamentele împotrivă mătreții și căderii părului, pentru că reglează activitatea glandelor sebacee și echilibrează structura pielii din zonele cu probleme. Compresele sau spălăturile se pot dovedi utile și în tratarea acneei moderate, conform doc.ro.