Ceaiul verde poate crea probleme la ficat și declanșa hepatită, dacă se depășește cantitatea! Câte căni cu ceai verde ai voie să bei pe zi? Medicii avertizează

ceai
Photo by Vee O on Unsplash

Ceaiul verde este una dintre băuturile preferate ale românilor și nu numai. Mulți îl consumă pentru că are un aport caloric scăzut și este un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele. Totuși puțini știu că atunci când este consumat în exces poate crea probleme ficatului și declanșa chiar și hepatita.

Cele mai periculoase sunt suplimentele pe bază de ceai verde întrucât o cantitate mai mare decât este tolerată de corp poate fi o adevărată o catastrofă.

Un raport medical publicat în British Medical Journal (BMJ) Case Reports prezintă cazul unei tinere de 16 ani, care a băut zilnic câte trei căni de ceai verde pe zi pentru a slăbi. Ulterior aceasta a fost diagnosticată cu hepatită, iar cauza ar fi fost fix băutura pe care ea o considera inofensivă. Ea cumpărase ceaiul de pe internet și îl consumase zilnic mai multe luni pentru a scăpa de kilogramele în plus.

În urma analizelor, medicii au constatat că unul dintre ingredientele din ceaiul verde pe care aceasta îl bea, teina, ar fi provocat hepatita în cazul tinerei. Ceaiul verde a mai fost asociat cu efecte negative asupra în trecut, afectând în special ficatul. Mai mulți cercetători au publicat articole științifice care arată că mai mulți pacienţi s-au îmbolnăvit în urma consumului unor extracte din ceai verde.

Autorii completează studiile și cu faptul că ceaiul verde rămâne o băutură bună pentru sănătate, fiind bogată în antioxidanţi. Ei subliniază că mai degrabă ingredientele adăugate în ceai sunt periculoase, şi nu frunzele NATURALE de ceai.

Ceaiul verde devine periculos în special din cauza pesticidelor existente pe frunzele din care se prepară, dar și a săculeților de plastic în care este ambalat. În contact cu apa fierbinte se eliberează foarte multe particule de plastic în corp, care în timp pot provoca probleme digestive.

Câte căni cu ceai verde avem voie pe zi. Un american a avut nevoie de transplant de ficat

Medicii recomandă să nu consumăm mai mult de 1-2 căni pe zi și să fim foarte atenți la suplimentele pe bază de ceai verde.

Americanul Jim McCants, originar din Texas, a luat suplimente alimentare de ceai verde, la vârsta de 50 de ani pentru a-și îmbunătăți stilul de viață și pentru a preveni diverse afecțiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Pentru că nu le-a tolerat, iar concentrația a fost prea mare a ajuns să aibă nevoie de transplant de ficat. Cazul este celebru în SUA.

„Atunci când consumăm cantități modeste de ceai verde, suntem în siguranță. Apare însă un risc atunci când capsulele pe care le luăm sunt mai concentrate”, explică Herbert Bonkovsky, profesor la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord.

Oamenii de știință spun că, în acest caz un ingredient numit Epigallocatechin-3-gallate (EGCG), cel mai abundent în ceaiul verde, ar avea potențial toxic și l-ar fi afectat pe bărbatul respectiv. Anumiți factori i-ar face pe unii oameni vulnerabili la EGCG, incluzând moșternirea genetică.

Americanul a primit un ficat nou, dar trăiește cu probleme de sănătate. El a dat în judecată Vitacost, firma de la care cumpărat capsulele de ceai verde.

Reprezentații companiei nu au comentat cazul bărbatului însă au anunțat că „iau foarte în serios siguranța și calitatea suplimentelor alimentare Vitacost”.

Revista Presei