Cele mai toxice iaurturi de pe piață! Brandurile care sunt pline de E-uri! Pot crea probleme mari! Experții avertizează

01 iul. 2020
Cele mai toxice iaurturi de pe piață! Brandurile care sunt pline de E-uri! Pot crea probleme mari! Experții avertizează

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat în urmă cu mai mulți ani un studiu legat de cât de toxice sunt iaurturile cu fructe, existente pe piața din România. Acestea sunt adevărate bombe pentru organism și consumate în cantități mari, mai ales de către copii, pot crea probleme grave.

Experții au analizat 61 de tipuri de iaurt cu adaosuri din marile magazine comercilae, cu gramajul cuprins intre 100 de grame si 320 de grame.

Concluziile au fost dramatice. Practic, niciunul din produsele pe care le-au analizat în detaliu nu respecta reteta traditionala a iaurtului cu adaosuri, adica iaurt, bucati de fructe, miere de albine, alte ingrediente naturale.

„Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor il are asupra sanatatii acestora. Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii erau acuzati de obezitate, in prezent, problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, afecteaza din ce in ce mai multi copii. La sfarsitul anului 2015, in Europa s-au inregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu varsta de peste 15 ani supraponderale”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC.

Brandurile care au cele mai multe E-uri, conform APC

Cele mai multe E-uri (cinci) sunt continute de iaurturile Muller Froop cu preparat de kiwi, Muller Mix cu frisca si preparat de mure si zmeura, Zuzu cu piersici si caise si Napolact cu dulceata de nuci verzi. Patru e-uri contin trei iaurturi cu fructe din gama Muller Froop (cu zmeura, cu cirese si cu piersici si maracuia), si doua din gama Zuzu (cu visine si capsune).
3 E-uri

13 iaurturi contin 3 E-uri: Muller Froop cu preparat de capsune, Activia de baut cu capsune si kiwi, Nutriday Delicios cu pulpa de caise, Danonino branzica de vaci si piure de caise si capsune, Danonino iaurt cu piure de capsune, Milli de baut cu bucati mari de visine, Napolact cu dulceata de cirese amare, Covalact cu bucati de visine si cu bucati de capsune, Yoplait Fruit Extreme cu bucati de fructe de padure, bucati de ananas si bucati de capsune si Yoplait Mango Pofticios cu bucati de mango.
2 E-uri

Cele mai multe produse contin doua E-uri. In aceasta categorie se incadreaza iaurturile Yoplait, din gama Voyage Brazilia (cu ananas, papaya si guarana) Voyage Thailanda (cu kiwi si curmale), Voyage Africa (cu smochine si fructul dragonului), Capsuna Delicioasa, Mar Verde Gustacios si Visina Racoricioasa. Tot aici intra trei dintre iaurturile pentru copii Danonino (Branzica de vaci cu piure de fructe – afine si banane, capsune si vanilie, fructe de padure, pere si piersici), iaurtul Disney cu capsune, Andechser cu afine, Milli de baut cu capsune, Nutriday Delicios cu pulpa de capsune, doua iaurturi Activia de baut (cu mango si papaya si cu piersici si cereale) si Casa Buna cu gust de caise.
1 E

14 iaurturi contin un singur E. Acestea sunt: Muller Pezzi di Frutta cu mere si kiwi, Muller Crema di Frutta cu fructe de padure si capsune, Casa Buna cu gust de capsune, gust de zmeura su gust de visine, Activia de baut cu fructe de padure si cereale si cu rodie si zmeura, Nutriday Delicios cu pulpa de fructe de padure si cu pulpa de visine, Danonino branzica de vaci cu piure de banane si zmeura, Cremosso cu piersici si cu capsune si Milli de baut cu cereale, fructe si alune.
0 E-uri

Exista si un numar de 9 iaurturi care nu contin niciun E: Muller Pezzi di Frutta cu cirese si cu capsune, Muller Crema di Frutta partial degresat cu banane si cu piersici, Zuzu de baut cu zmeura, Cremosso cu visine si cu mure si zmeura, Jogobella cu visine si cu capsune.