Dacă observați acest detaliu pe pâine, aruncați-o imediat. A devenit toxică și vă poate face ravagii în organism

de: Ana Toma
25 mai 2021
Dacă observați acest detaliu pe pâine, aruncați-o imediat. A devenit toxică și vă poate face ravagii în organism

Pâinea poate fi un adevărat pericol pentru organism, însă puțini știu să recunoască semnele. Înainte de a o consuma trebuie să fiți atenți la acest detaliu. Dacă îl observați, aruncați imediat pâinea.

Departamentul de Agricultură şi de Siguranţă a Alimentelor din SUA recomandă o atenție sporită înainte de a consuma pâinea. Unele produse pot fi mucegăite, iar acest lucru se poate vedea la ochiu liber.

Ce se întâmplă dacă consumi pâine mucegăită

Deși nu pare un pericol la prima vedere, pâinea mucegăită conține bacterii. Aceste ciuperci microscopice pot genera reacții alergice puternice, dar și probleme respiratorii, în funcție de organismul fiecăruia.

Mai mult atât, trebuie să știi că mucegaiul produce toxine, care pot duce la micoze, iar specialiștii sanitari numesc această ciupercă „ucigașul tăcut”. Ea se dezvoltă și pe alimente, nu doar pe pâine și reprezintă un pericol major pentru sănătate.

Când apare mucegaiul

În general, mucegaiul se dezvoltă foarte ușor, atunci când produsele sunt ținute în locuri călduroase, fără lumină, dar și cu umiditate mare. O simplă felie de pâine cu mucegai este suficientă pentru a te îmbolnăvi grav, pentru că o singură pată de mucegai, afectează toată pâinea.

Ai mai auzit salmonela? Ei bine, ea este una dintre bolile care poate apărea după consumul unei felii de pâine cu mucegai, însă poate fi tratată cu medicamentația potrivită.

În unele cazuri pot apărea și toxiinfecții alimentare, care au simptome deloc plăcute, printre care se numără amețeala, febra, dar și crampele intestinale. Stachybotrys chartarum este o altă boală gravă care irită cavitatea bucală, nasul, gâtul și poate duce chiar la deces dacă nu e diagnosticată la timp.

Cum poate fi evitat mucegaiul

Pentru a evita mucegaiul este esențial ca pâinea să stea în congelator, învelită într-o folie de plastic. Ea se poate încălzi la cuptor înainte de fi consumată.

De asemenea, dacă aveți o temperatură constantă în casă, o puteți păstra în cameră. Condiția principală este ca pâinea să fie ambalata corect, fără a fi expusă la aer.

Mare atenție, frigiderul nu este o soluție! Aerul rece din frigider grăbește procesul de deshidratare al pâinii, deci mai bine rămâneți la cele două variante de mai sus.