De când intră Bucureștiul în carantină? Ludovic Orban a spus adevărul. Reacția Gabrielei Firea

10 oct. 2020
De când intră Bucureștiul în carantină? Ludovic Orban a spus adevărul. Reacția Gabrielei Firea
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Antena3 și România Tv au anunțat că Bucureștiul ar putea intra în carantină în cel mai scurt timp din cauza numărului mare de cazuri cu coronavirus. Sâmbătă, peste 500 de persoane au fost confirmate numai în Capitală, iar la nivel național peste 3.500. După ce a efectuat o vizită la DSP, premierul Ludovic Orban a transmis autoritățile vor impune noi restricții.

Acesta a subliniat că acest lucru se va întâmpla dacă incidența cazurilor de COVID-19 va depăși pragul indicat în lege, adică 3 cazuri la mie. În acel moment, școlile vor trece în scenariul roșu, iar unele zone ar putea fi plasate în carantină.

„Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, sperăm să nu se ajungă aici. Avem convingerea că oamenii înțeleg și se vor păzi (…) Este reglementat. La indicele de peste 3 la mie este prevăzut ce înseamnă trecerea la scenariu roșu, și anume învățământ online”, a precizat premierul.

Ludovic Orban este de părere că unul dintre motivele aceste creșteri alarmante o reprezintă și petrecerile de după victoria la alegerile locale.

”Gândiți-vă că în fiecare localitate echipa care a câștigat a sărbătorit. Au fost zece, douăzeci, o sută de persoane. Azi a ajuns la maturitate manifestarea simptomelor bolii”, a argumentat premierul.

Reacția Gabrielei Firea

Gabriela Firea spune că ar fi o greșeală carantinarea Capitalei și că în niciun caz nu trebuie să se întâmple acest lucru.

„Sunt 3,5 milioane de locuitori în București și aproximativ 500 de mii în Ilfov, în total, 4 milioane. Nu înțeleg de ce autoritățile dau acest număr, 2,2 milioane, care nu corespunde realității. Ar trebui raportată incidența la numărul real de locuitori. Sub nicio formă n-ar trebui carantinată Capitala (…) Ce ar fi trebuit să se întâmple, și nu s-a întâmplat, este acea testare masivă a populației asimptomatice, pentru a izola cartierele cu incidență mare.

Acum culegem roadele nepăsării din martie. S-a spus (despre testarea în masă) că nu este cazul, culminând cu faptul că în campania electorală s-a spus despre această testare în masă că este o comedie. Acum, cei care mi-au fost adversari spun că vor demara urgent această măsură”, a declarat Gabriela Firea la Antena3.