De necrezut! Ce salariu încasează un procuror în România. Sumele continuă să crească

de: Ana Toma
22 mart. 2021
De necrezut! Ce salariu încasează un procuror în România. Sumele continuă să crească

După scandalul privind pensiile speciale, au apărut din ce în ce mai multe semne de întrebare legate de salariații din domeniul juridic. Dacă vă întrebați la cât ajunge salariul încasat de un simplu procuror, ei bine, probabil vă va surprinde să aflați că sumele cresc constant.

De la un an la altul, salariile încasate de procurorii din România cresc, iar pandemia nu a influențat deloc acest aspect. Veniturile depind de experiența salariaților, însă și cei care sunt la început de drum primesc sume destul de frumușele.

Ce salariu încasează un procuror în România

Conform stiridirecte.ro, un procuror din Consiliul Superior al Magistraturii, câștigă anual, 18.561 lei de la Curtea de Apel Braşov, reprezentând salariile restante, ca judecător, alţi 324.705 lei a încasat de la CSM. De asemenea, aici se mai adaăugă alți 6.994 lei din diurne pentru degelaţii interne şi încă 155.592 de detaşare.

Pe lângă sumele menționate anterior, conform sursei citate, în anul 2020, un astfel de procuror a mai încasat alţi 5.898 lei din investiţii şi instrumente bancare de economisire.

Cu alte cuvinte, în anul 2022, cel mai probabil, un procuror DIICOT va ajunge să câștige între 6.582 lei şi 26.250 lei, în funcţie de locul de muncă şi experienţa pe poziţie şi în domeniu. De asemenea, conform noii legi, pensia specială se va calcula ca 80% din salariul brut, la care se adaugă sporurile din ultima lună de activitate.

Salariu anual de peste 270.000 de lei

Am aflat cât se câștigă la Braoșov, deci în Capitală salariile sunt evident mai mari. Astfel, un procuror de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României poate câștiga aproape 300.000 de lei anual.

Un exemplu este procurorul Corina Alina Corbu, care conform declaraţiei de avere de pe anul 2020, câștigă anual 273.667 lei din partea ICCJ, alţi 108.657 lei de la ICCS, reprezentând drepturi salariale venite din hotărârile judecătoreşti.

De asemenea, se mai adaugă și suma de 113.497 lei tot de la ICCS, reprezentând o dobândă a salariilor din perioada 2014-2018. Sumele continuă cu 25.190 lei de la CSM ca indemnizaţie de membru, la care se mai adaugă încă 31.6969 lei pentru plata pe oră.

Dacă credeți că veniturile se opresc aici, vă înșelați. Conform documentului de avere, procurorul în cauză mai încasează alți 4.524 lei de la Institutul Naţional al Magistraturii pentru activitatea sa didactică.

Alți 7.367 lei mai vin din partea Tribunalului Bucureşti, ca salarii ce au fost stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Cu alte cuvinte, salariile procurorilor pot întrece orice așteptare când vine vorba de experiență, dar și delocul în care își exercită activitatea.