După demisia din funcție de premier, Ludovic Orban va primi o nouă funcție importantă în stat. Klaus Iohannis i-a propus-o

08 dec. 2020
După demisia din funcție de premier, Ludovic Orban va primi o nouă funcție importantă în stat. Klaus Iohannis i-a propus-o

PNL a pierdut alegerile parlamentare în fața PSD, iar Ludovic Orban a fost obligat să-și dea demisia din funcția de premier. Încă nu se știe exact dacă a fost inițiativa lui sau dacă președintele Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru, dar cu siguranță el nu va mai conduce executivul viitor.

Se caută nume noi în partid, iar războiul pe funcții este în plină desfășurare. USR-PLUS și UDMR vizează și ele portofolii importante, așa că formarea noului guvern nu va fi deloc ușoară pentru noul premier. Jurnaliștii Digi24 susțin că șeful SEI, Eduard Hellvig și ministrul Economiei, Virgil Popescu ar fi în cărți pentru această poziție.

În ceea ce-l privește pe Ludovic Orban, acesta și-ar negocia acum șefia la Camera Deputaților, susțin mai mulți lideri din PNL. Se pare că însuși președintele Klaus Iohannis i-ar fi propus această variantă de retragere elegantă din prim plan. Ar fi cea de-a treia funcție în stat, dar se știe că totuși tot premierul are cea mai mare greutate în România politică, după președinte.

Digi24 susține că Iohannis i-a transmis lui Ludovic Orban că nu va fi sub nicio formă propunerea lui pentru funcția de prim-ministru desemnat pentru formarea unei noi majorități, dar că el va avea sarcina să negocieze în numele PNL formarea majorității parlamentare alături de USR PLUS și UDMR.

La doar o zi după alegeri, premierul Ludovic Orban a anunțat, că demisionează din fruntea guvernului.  Locul lui a fost luat de ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Bilanțul lui Ludovic Orban

„A preluat PNL într-un moment când partidul era la pământ, după șefia Alinei Gorghiu, instalată în fruntea PNL de Iohannis, în răspăr cu voința liberalilor.
A câștigat alegerile europarlamentare.

A răsturnat Guvernul Dăncilă, când PSD avea încă majoritate în Parlament. Dovadă că PSD a avut majoritate și după instalarea Guvernului Orban.

A forțat alegerile anticipate, care ar fi trimis PSD în Opoziție cu un scor mult mai mic decât acum. Planul a eșuat din cauza pandemiei.

A contribuit decisiv la înfrângerea Gabrielei Firea, prin susținerea lui Nicușor Dan.
A câștigat alegerile locale cu un scor istoric.

A pierdut alegerile parlamentare. Și-a asumat înfrângerea prin demisie, lucru rar în politica românească.
Strict politic, Ludovic Orban este cu câteva clase peste toți liderii actuali. Azi a pierdut puterea în partid, dar pleacă la pensie cu fruntea sus”, a scris și jurnalistul Sebastian Zachmann pe facebook.