După Halep, avem un nou fenomen mondial în sport. Cine este David Popovici, tânărul de 16 ani, care a impresionat întreaga planetă. Povestea lui neștiută

11 iul. 2021
După Halep, avem un nou fenomen mondial în sport. Cine este David Popovici, tânărul de 16 ani, care a impresionat întreaga planetă. Povestea lui neștiută
David Popovici

David Popovici este noul star al sportului românesc. La doar 16 ani, tânărul înotător din România a uluit întreaga planetă, când s-a impus în cursa de 100 de metri liber, la Campionatele Europene de Juniori, cu cel mai bun timp reușit în anul 2021, chiar și de vreun senior. După fenomenul Halep, care ne-a bucurat ani întregi, azi visăm frumos din nou.

David Popovici a doborât deja două recorduri mondiale la juniori. El a câștigat medalia de aur și în cursa de 200 de metri liber, plus un argint la ștafetă. Și performanțele pot crește, pentru că și la 50 de metri liber este cotat tot cu prima șansă.

David Popovici, noul fenomen din natația mondială, vine din România

David Popovici este cel mai tânăr sportiv român, calificat la Jocurile Olimpice. Înainte să impresioneze întreaga lume cu performanțele de la această competiție, nu era cotat cu vreo șansă la medalie, dar acum specialiștii se uită cu admirație spre adolescentul român, care a dat peste cap toate calculele hârtiei.

David Popovici a început înotul la vârsta de 4 ani pentru că avea o problemă la spate, iar medicii i-au recomandat să facă sport. Părinții l-au dus la bazin și nu au putut să-l mai scoată din el. La 10 ani dobora deja primele recorduri.

„Am doborât primul record național la 10 ani. De atunci, am devenit dependent de senzația pe care ți-o dă cel mai înalt loc de pe podium”, povestea David Popovici, în urmă cu puțin timp într-un interviu pentru Digi24.

Record după record

Tânărul este un recordman înăscut. Până la 16 ani, s-a aflat de aproape 70 de ori pe podium, la toate categoriile de vârstă, și a doborât peste 40 de recorduri naționale în șapte probe diferite.

David Popovici

David Popovici este un monument de ambiție. Cât a fost starea de urgență, și-a improvizat o mică sală de antrenament în propria casă și s-a antrenat online cu preparatorul său fizic. Antrenorul său, Adrian Rădulescu spune că era un copil năzdrăvan, care căuta calea cea mai ușoară să scape de antrenament. Dar voia să fie mereu primul.

„Nu aș fi putut să ajung până aici fără echipă, fără toată lumea care mă susține, fără liceul meu ‘Coșbuc’, fără oamenii care care fac pregătire fizică, fără maseuri, în special fără dl. Adi (antrenorul), fără părinți. N-aș fi putut să ajung până aici, n-aveam cum”, spune David, care nu are în echipă la acest moment și un psiholog sportiv.

Nu are psiholog sportiv pentru că mentalitatea sa este foarte puternică

„Are abilitatea de a se concentra asupra obiectivelor sale și de a-și stăpâni emoțiile în competiție. N-am simțit nevoia să adăugăm aspectul acesta în pregătire, el n-a simțit nevoia să adauge aspectul acesta în pregătire, când o să fie nevoie, vom apela cu siguranță”, a precizat antrenorul Adrian Rădulescu.

„Eu aș vrea să-mi spun mie și să-mi setez chestia aceasta, că trebuie să mă bucur de Jocuri, să câștig cât mai multă experiență și să mă distrez. Sigur, trebuie să dau tot ce am eu mai bun, dar e foarte important să mă simt bine acolo, asta aș vrea să fac acolo: să mă simt bine”, a spus  David Popovici care se antrenează între 2-5 ore pe zi și care poate înota și 14 kilometri într-o singură zi.

Performanțele sale nu au venit de nicăieri, iar Camelia Potec, președinta Federației de Natație se aștepta la astfel de rezultate. Aceasta speră ca tânărul să se odihnească și să poată face față și la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru că acum este destul de obosit după competiția europeană a juniorilor, care a fost foarte intensă.