E oficial! Pensiile vor fi mărite. Milioane de români sunt vizați. Când vom afla procentul exact

cupon-pensie

Mărirea pensiilor este principala problemă pe care Guvernul o are în acest moment. În acest context, Florin Cîțu dă vestea pe care milioane de român o așteptau. Potrivit ministrului pensiile vor fi într-adevăr mărite de la 1 septembrie.

Ministrul de Finanțe a fost întrebat ce fundament are atunci când anunță că pensiile vor fi majorate, deși România încă se află în plină criză economică.

”Este estimarea mea prezentată guvernului. Decizia politică, bineînțeles, va fi una luată de guvern. S-ar putea să
să fie o altă cifră cu care să crească pensiile. Eu am prezentat acolo atât ce înseamnă costuri și o creștere, să știți, cu 10% a pensiilor în septembrie înseamnă un punct procentual anul viitor, deci un punct procentual din PIB, creștere costului anul viitor, deci doar 10%, ceea înseamnă enorm pentru această economie”, a răspuns Cîțu.

Acesta a mai adăugat că au fost prezentate inclusiv riscurile, iar mărirea de 40% pe care toți românii au auzit-o a fost o estimare pentru o perioadă de creștere economică.

”În același timp am prezentat și riscurile. Să știți că o creștere nesustenabilă a punctului de pensie este…, s-ar putea să fi penalizat de cei care astăzi ne finanțează. Ba, mai mult, şi am vorbit de un document pe care îl voi prezenta zilele următoare, în care guvernul precedent a prezentat în şedinţă de guvern, și a fost aprobat, o notă de informare, un memorandum în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să existe depășirea deficitului, fără să existe costuri cu investitorii, fără să existe probleme de finanțare, deci cu 40%. Se ştia acest lucru de anul trecut și erau estimării dintr-o perioadă de creștere economică”, a mai spus ministrul.

Vom afla procentul în această lună

Întrebat despre când vom afla procentul de majorare al pensiilor, ministrul de Finanțe a precizat că acest lucru se va întâmpla în această lună.

”Este propunerea pe care o fac. S-ar putea să fie o altă cifră, s-ar putea să fie mai mult, dacă…, este o decizie politică. Acest lucru se va deschide de către guvern pe baza informațiilor pe care le vom avea după aceste șase luni de zile. Pregătim acum toate informațiile.

Cred că la rectificarea bugetară ne vom clarifica. Această rectificare bugetară se va face în partea a doua a lunii iulie”, a mai spus Cîțu.

Revista Presei