Este OFICIAL! Cu cât crește pensia minimă începând cu 1 septembrie! Cât vor încasa lunar cei care nu au cotizat deloc la bugetul de pensii

15 aug. 2020
Este OFICIAL! Cu cât crește pensia minimă începând cu 1 septembrie! Cât vor încasa lunar cei care nu au cotizat deloc la bugetul de pensii

Legea prevedea ca toate pensiile să crească de la 1 septembrie cu 40%, dar pandemia a dat toate calculele peste cap, astfel că Guvernul Orban se găsește în imposibilitatea de a respecta promisiunile din trecut. Mai multe surse guvernamentale, dublate și de declarațiile ministrului Finanțelor, Florin Cîțu au confirmat că în cele din urmă creșterea va fi de doar 14 procente.

A existat o dezbatere amplă pe acest subiect și la un moment dat se stabilise că bugetul de stat nu suportă o mărire mai mare de 10%, dar în cele din urmă se pare că s-au găsit resurse. Va crește și pensia minimă, dar și indemnizația socială, care este de fapt tot pensia minimă cu alt nume, pe care o încasează cei care nu au cotizat la bugetul de stat.

„Am avut această discuție ca să fie majorată și pensia minimă cu procentul cu care se majorează punctul de pensie. Pot să vă spun că și pensia socială, minimă, va crește cu un procent similar cu procentul pe care-l vom decide pentru creșterea punctului de pensie ”, a declarat Ludovic Orban.

Cu cât va crește pensia minimă, în cele din urmă

Așadar la cât va ajunge pensia minimă? În prezent aceasta este de 704 lei. O creștere cu 14% o va ridica la 802,5 lei, ceea ce reprezintă o creștere mică, dar importantă pentru cei care depind de acești bani.

Dacă pensia minimă ar fi crescut doar cu 10 procente, atunci toți cei care benefiază de acest ajutor ar fi urmat să încaseze în plus doar încă aproximativ 70 de lei.

Mulți pensionari și-au arătat nemulțumirea legată de faptul că pensiile nu vor crește cu 40%, așa cum promitea Guvernul PSD în urmă cu mai multe luni. Premierul Ludovic Orban a încercat să le explice că acest lucru nu este posibil din cauza grelei moșteniri de la guvernarea PSD, dar și din cauza pandemiei, care a dat peste cap întreaga economie mondială.

Oamenii vor o mărire de 40%. Orban explică

„Nu e nici vina Guvernului ăsta, nici a celui trecut că e pandemie. Pensiile să crească cu 40 la sută. E vina celor care 30 de ani au tocat banii”, i-a spus un bătrăn premierului, în timpul unei reuniuni.

„Credeţi-mă ce vă spun, nu putem mări acum cu 40 la sută. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Mai bine creştem cât putem acum, decât să facem o creştere care va afecta toată societatea şi pe care nu o putem susţine”, i-a replicat premierul Ludovic Orban.