Femeile încasează pensii mai mici decât bărbații? La ce valoare s-a ridicat pensia medie lunară în 2020

de: Ana Toma
13 apr. 2021
Femeile încasează pensii mai mici decât bărbații? La ce valoare s-a ridicat pensia medie lunară în 2020
Foto: Anna Auza on Unsplash

Statul român a făcut depozite generoase de miliarde de lei în urma impozitelor adunate de la pensionari, iar indiferent de situația economică a țării, sumele au crescut cu peste 15% în anul 2020, însă un lucru surprinzător a fost discrepanța între pensiile încasate de bărbați și cele încasate de femei.

Datele centralizate de Institutul Național de Statistică relevă că sumele încasate drept pensii au fost în 2020 de aproape 92,304 miliarde lei. Făcând o comparație cu anul precent, valoarea acestora a crescut cu 15,4%, spre deosebire de anul trecut.

La ce valoare a ajuns pensia medie

În ceea ce privește impozitul aferent veniturilor de pensii, conform sursei citate, acesta a fost de 1,407 lei. Dacă stăm să ne gândim și la numărul pensionarilor, calculele devin mai simple.

INS informează că în 2020, numărul mediu al pensionarilor a fost de 5.128.000 persoane. Și aici se încadrează o largă categorie de pensionari de asigurări sociale Aceștia au deținut o pondere majoritară, de 99,98%, în numărul total de pensionari.

Dacă vă întrebați la cât a ajuns pensia medie lunară în 2020, ei bine, conform sursei citate, valoarea acesteia a crescut, în ciuda crizei economice, cu 16,1% spre deosebire de anul trecut. Cu alte cuvinte, pensia medie lunară a fost de 1.500 de lei în 2020.

Femeile încasează pensii mai mici decât bărbații

Sursa citată semnalează un lucru pe care puțini îl știu. În contextul în care femeile sunt în majoritate când vine vorba de încasarea pensiilor, pensia medie lunară încasată de acestea este mai mică decât cea a bărbaților. Singura excepție o reprezintă femeile pensionate care au lucrat în fostul sistem agricultor.

Și în cazul pensiei medii de asigurări sociale de stat au existat câteva modificări consistente între valoarea minimă și cea maximă. În unele județe, pensia maximă a depășit suma de 773, ajungând chiar la 1925, în județul hunedoara.

Tot în 2020, pe lângă pensionarii de rând, statul român a mai acordat indemnizații, dar și sporuri pentru invalizi, veterani și văduve de război, valoarea acestora ajungând la suma de 379,282 milioane lei.