Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea de partidul AUR. Reacția liderului George Simion

27 mart. 2021
Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea de partidul AUR. Reacția liderului George Simion

Marea actriță Maia Morgenstern a fost șocată de un mail primit pe adresa sa oficială de la Teatrul Evreiesc, semnat de un bărbat pe nume Andrei Ilarie. Acesta a transmis la final că se adresează în numele partidului AUR, iar limbajul folosit de el este unul de o agresivitate rar întâlnită.

Bărbatul a amenințat-o cu moartea și i-a adresat cuvinte jignitoare Maiei Morgenstern, după ce aceasta povestise în urmă cu mai multe zile, printr-o postare pe facebook, o întâmplare care a supărat-o foarte mult. Actrița a arătat prietenilor ei de pe facebook mail-ul care a uluit-o, iar mii de oameni s-au solidarizat cu ea imediat și s-au arătat revoltați de ceea ce s-a întâmplat.

De la ce a pornit totul

Maia Morgenstern a povestit în urmă cu câteva zile că a fost martoră la o întâmplare cu caracter rasist. Chiar dacă nu a fost ea victimă, s-a simțit vizată indirect și a împărtășit gândurile ei pe facebook.

„Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul: Vocea teatrului licean bucureștean. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți… Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe. Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…” Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial. Și nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur”, a scris Maia Morgenrstern.

La scurt timp, actrița a primit mailul de mai jos, pe care l-a făcut public. George Simion, liderul AUR a avut și el o reacție fulger, negând că Andrei Illarie ar face parte din AUR și că ar avea vreun drept să vorbească în numele partidului pe care-l conduce.

Reacția lui George Simion, liderul AUR

„Alianța pentru Unirea Românilor a luat act cu stupefacție de atacul degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român.

Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenței că acest incident trist, survenit în chip programatic cu ocazia Paștelui evreiesc, este o intoxicare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod.

Dorim să informăm opinia publică din România că cetățeanul numit Andrei Illarie NU este membru al Alianței pentru Unirea Românilor. Cerem organelor abilitate să se sesizeze, să identifice, să ancheteze și să pedepsească făptașul cu celeritate.

Sunem alături, cu spiritul treaz și inima vrednică, de doamna Maia Morgenstern și de întreaga comunitate evreiască din România care acum sărbătorește Paștele, marea sărbătoare a eliberării din robie a poporurului evreu. Sus să avem inimile!”, este mesajul transmis de George Simion.