MApN plătește mai multe pensii militare decât numărul angajaților. Cum s-a ajuns aici

de: Ana Toma
26 mart. 2021
MApN plătește mai multe pensii militare decât numărul angajaților. Cum s-a ajuns aici

S-a încercat eliminarea pensiilor speciale, însă pensiile militare au fost tot timpul scoase din evidență. Deci, poate a venit momentul să aflăm cât scoate MApN din bugetul pe un singur an pentru plata acestor pensii.

Conform datelor publicate de Ziarul Financiar, în anul 2020, aproximativ 17% din buget a fost alocat pentru plata pensiilor militare de stat, dar și a altor drepturi de asigurări sociale. Cu alte cuvinte, suma totală este de 3,8 milioane de lei, dintr-un buget de 23, 7 miliarde de lei.

Mai multe pensii, dar mai puțini militari

Astfel, în luna ianuarie, Ministerul Apărării avea 75.576 de angajaţi, însă surpriza e că numărul pensionarilor era mult mai mare decât cel al angajaților, iar spre deosebire de alte instituții ale statului, pensiile militarilor sunt plătite de bugeutl de stat și nu de bugetul sgiurărilor sociale.

Conform sursei citate, pensionarii din cadrul MApN nu sunt singurii. Casa de Pensii sectorială a ministerului de resort a mai plătit în 2020 și alți foști angajați care acum au devenit pensionari. O parte din ei își exercitau activitatea la Serviciul de Informații Externe, în cadrul căruia erau plătite nu mai puțin de 1.718 pensii.

Serviciul de Protecție și Pază avea și el 1.135 de pensionari, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale avea de plătit și el la rândul său 1.452 de pensii. Făcând un calcul simplu, în ultima lună a anului trecut, cele trei instituții au plătit pensii de 26,5 milioane de lei.

Care este cea mai mare pensie de serviciu

În luna martie a acestui an însă, Casa de Pensii sectoriale a MApN a avut o surpriză. Numărul beneficiarilor de pensii militare de stat a crescut, ajungând la 80.367, dintre care 65.212 erau pensii de serviciu, 14.229 pensii de urmaș, iar 926 au fost pensii de invaliditate.

Dacă vă întrebați ce valoare are o pensie medie și o pensie mare de serviciu, veți fi surprinși, Reprezentații Casei MApN au mărturisit că pensia medie plătită în luna martie a anului curent, în cuantum brut a fost de 3.968 de lei, spre deosebire de pensia medie pe care o încasează un pensionar de rând. Cea mai mare pensie pe de altă parte, a fost de 39.158 de lei.

”Cea mai mare pensie de serviciu plătită de către instituţia noastră în luna martie 2021, a fost în valoare de 39.158 lei brut, unui fost magistrat militar. De asemenea, cea mai mică pensie de serviciu pentru limită de vârstă plătită de către instituţia noastră în luna martie 2021 a fost de 1.052 de lei“, au mai precizat sursele citate.