Pensiile românilor ar putea fi în pericol? Ce s-a întâmplat cu banii pensionarilor în luna februarie

de: Ana Toma
23 mart. 2021
Pensiile românilor ar putea fi în pericol? Ce s-a întâmplat cu banii pensionarilor în luna februarie

Fondurile de pensii înregistrează o scădere semnificativă, iar analiștii nu au încă nicio părere cu privire la așteptările din următoarele luni de zile. Pensiile a mii de români sunt la mijloc și ar putea fi în mare pericol.

Luna februarie vine cu surprize din punct de vedere financiar pentru pensionarii din România. Conform ultimelor cifre, după zece creșteri lunare consecutive, din luna aprilie 2020 și până în luna ianuarie 2021, cele șapte fonduri de pensii private Pilonul II au înregistrat un declin.

Fondurile de pensii au scăzut

Cu alte cuvinte, în luna februarie 2021, activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% față de ianuarie 2021. Declinul s-a produs în ciuda creșterii viramentelor trimise de salariații români, cu aproape 14 milioane de lei, la circa 832 milioane de lei.

Având în vedere situația actuală, se poate spune că declinul a fost determinat de evenimentele care și-au pus amprenta asupra investițiilor din portofoliu, iar analistul Adrian Codirlașu și-a exprimat și el opinia. Potrivit acestuia, doi factori esențiali au avut un impact major asupra performaneți fondurilor de pensii.

”Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanței fondurilor de pensii”, explică Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Chartered Financial Analyst (CFA) România.

Cei doi factori cheie

Conform analistului, factorul principal în reprezintă majorarea substanțială a yieldurilor obligațiunilor.

”Factorul principal a fost majorarea substanțială a yieldurilor obligațiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piață a portofoliilor de obligațiuni ale fondurilor de pensii, obligațiunile fiind principala deținere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piață mai mică”, a completat specialistul.

În ceea ce privește situația actuală la nivelul pensiilor private, potrivit datelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea mai mare pondere a investițiilor fondurilor Pilonul II era în titluri de stat, anume 66,14%, în scădere de la 67,3% în ianuarie 2021. De cealaltă parte, în luna februarie, investiția în titluri de stat era de 51 miliarde de lei, comparativ cu 52,2 miliarde de lei la final de ianuarie 2021, deci se poate constata un declin.

Ministrul Muncii promite o nouă lege a pensiilor

Situația s-ar putea redresa din mai multe puncte de vedere într-un an și jumătate, sau maxim doi, conform declarațiilor făcute de ministrul Muncii. Raluca Turcan a promis dosare recalculate, dar și o nouă lege a pensiilor, totul în beneficiul pensionarilor din România.

Recalcularea dosarelor de pensii ar putea aduce o claritate mai mare, dar și un ajutor în plus pentru pensionarii care s-au confruntat cu probleme din punct de vedere al pensiilor în ultimii ani.

Deci noi dacă am vrea acum şi dacă unii voiau de acum 2 ani să facă ceva pentru pensii trebuia să îşi fi propus măcar să copieze şi să informatizeze întregul istoric de pensii. Noi sperăm cu tot acest efort pe care îl facem, inclusiv cu atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, între un an şi jumătate şi doi ani să avem o nouă lege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a spus oficialul.