Medicamentul super eficient împotriva gripei și a COVID-19. Este produs de Institutul Cantacuzino: cât costă și unde se găsește

13 oct. 2020
Medicamentul super eficient împotriva gripei și a COVID-19. Este produs de Institutul Cantacuzino: cât costă și unde se găsește

Institutul Cantacuzino vine cu vești bune pentru români. După ce Ungaria a anunțat că a început deja producţia de Remdesivir, singurul medicament dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus, acum și cercetătorii din țara noastră transmit că produc un medicament care va fi bun și contra gripei și contra COVID-19.

Florin Oancea, directorul Institutului a transmis că prețul va fi unul accesibil tuturor românilor și probabil va putea fi achiziționat direct din farmacii. El va fi scos pe piață până la finalul acestui an.

”Am reușit să producem un test pilot pentru Orostim. Încercăm anul acesta, vine gripa sau chiar pentru această boală a momentului, COVID-19, să venim în întâmpinarea oamenilor. Este un imunomodulator sub formă de capsule pe care încercăm să îl scoatem până la finalul acestui an. L-am produs pe un lot pilot, iar acum vrem să îl scoatem pe producție”, a declarat Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino.

Până acum doar Remdesivir s-a dovedit a fi foarte eficient în lupta cu COVID-19. Inclusiv președintele SUA, Donald Trump a urmat tratamentul cu acesta și pare a fi singura soluție pe termen lung în lupta cu virusul. Nicio companie nu a reușit să producă un vaccin până acum, ba mai mult Johnson & Johnson a fost nevoită să oprească testele ca urmare a îmbolnăvirii unui participant la studiu.

Remdesivir, produs în Ungaria după ce americanii au cedat patentul

Potrivit HungaryToday, în Ungaria, compania farmaceutică Richter a fabricat până în prezent suficiente doze de Remdesivir pentru tratamentul a 250 de pacienţi.

Guvernul de la Budapesta a transmis prin ministrul comunicațiilor și tehnologiei că până la finalul lunii octombrie, vor fi produse suficiente doze pentru a trata peste 800 de pacienţi. Executivul ungar a contribuit cu un ajutor de peste 1 milion de euro pentru compania pharma prodicătoare.

Medicamentul Remdesivir este fabricat în SUA de Gilead Sciences, dar din cauza numărului mare de comenzi compania a dat patentul și altora pentru a-l produce. În România acesta ajunge momentan prin Comisia Europeană, care a încheiat un contract de 63 de milioane euro cu fabrica. Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.