Nu face această greșeală imensă când pui varză murată! Se va înmuia. Mulți nu-și dau seama. Ce trebuie să faci ca varza murată să iasă perfect

06 nov. 2020
Nu face această greșeală imensă când pui varză murată! Se va înmuia. Mulți nu-și dau seama. Ce trebuie să faci ca varza murată să iasă perfect

Ce trebuie să faci pentru ca varza murată să nu se înmoaie? Mulți comit o serie de greșeli, care fac apoi ca produsul să se umple de mucegai și să strice inevitabil gustul. Există mai multe sfaturi pe care trebuie să le urmați pentru a obține varza murată perfectă.

Sărbătorile din acest an vor fi complet diferite față de ceea ce am trăit până acum și asta pentru că pandemia a schimbat enorm cursul vieții. Cei mai mulți dintre noi vom rămâne acasă, în familie și probabil vom fi nevoiți să ne gătim singuri preparatele cu care ne satisfacem poftele când vine Crăciunul sau Revelionul, printre care și sarmalele. Iar pentru asta avem nevoie de o varză murată perfectă, iar acum este momentul propice să vă ocupați de ea.

Cum alegem varza perfectă pentru murat

Această legumă atât de bună pentru sănătatea noastră trebuie să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri, iar căpăţânile îndesate, pline, iar frunzele ferme, neatacate de insecte.

Mare grijă la saramură. Folosiți cântarul pentru a nu greși. La fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobesc înauntru, unde se adaugă sare.

Este nevoie ca verze să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus. Mulți greșesc aici și strică tot. Vor avea verze moi și deloc gustoase.

De obicei, varza se pune la murat în octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a fi gata atunci când se intră în Postul Crăciunului, dar nici acum nu este târziu. Cel mai bine este să folosiți un butoi de stejar pentru murarea acestei legume

Cea mai bună rețetă și un truc pentru ca varza murată să nu se înmoaie

Trebuie să aveți mare grijă ca deasupra verzei să nu apară mucegai. Dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă ori că este prea cald în camera unde este ţinută sau că aceasta nu a fost acoperită în totalitate cu apă. Se îndepărtează mucegaiul şi se remediază problema, apoi se lasă ca fermentaţia să îşi urmeze cursul firesc. Dar trebuie să faceți rapid acest lucru pentru că mucegaiul poate strica tot.

Alegeți verzele în funcție de cât de subțiri sunt foile. Apoi spălați-le și după ce le scobiți de cotor, adăugați o lingură de sare. Așezați verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

Imediat ce ați umplu butoiul cu varză, adăugați hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper şi cimbru.

După ce ați terminat toate acestea, acoperiți și lăsați 3 zile fără apă. Apoi turnați apa proaspătă, după care se pitroceşte o data la 3 zile până se acreşte, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei ţevi sau al unui furtun. Pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se aşază nişte teascuri, peste care se pune o piatră.

În funcţie de locul în care este aşezat butoiul în gospodărie, mai cald sau mai rece, varza murată ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Vezi și S-a greșit calcularea a mii de pensii. Cui datorează statul bani? Trebuie recalculate rapid. Vezi dacă ești pe listă