Nu mai trebuie să mergi la service. Poți face diagnoza mașinii tale cu o simplă aplicație pe telefon

masina roata
Man changing a flat tire on his car. About 25 years old, Caucasian male.

Dacă simți că ceva este în neregulă cu mașina ta, cei de la Skoda prătesc cea mai simplă metodă pentru diagnosticarea autoturismului tău. Nu va mai fi nevoie să mergi nici la service și vei putea face totul simplu, de acasă.

Aplicația ”Sound Analyzer” este testată de cei de la Skoda și folosește inteligența artificială (AI). Ea are rolul de a identifica rapid și precis defecțiunile mașinii tale.

Aplicația funcționează destul de simplu. ”Sound Analyzer” înregistrează zgomotele emise de vehiculul respectiv în timp ce funcționează și le compară cu modelele de sunet stocate în baza de date. În cazul în care există o serie de nereguli, aplicația folosește un algoritm pentru a determina care sunt acestea și cum pot fi rezolvate. În acest fel, aplicația ajută la eficientizarea întreținerii vehiculului.

De asemenea, aplicația folosește inteligența artificială pentru a evalua în mod clar și rapid starea actuală a pieselor uzate.

Deși la prima vedere programul este extrem de complex, funcționarea sa este intuitivă: sunetele emise în timp ce vehiculul rulează pot fi înregistrate cu ajutorul unui smartphone. Un algoritm compară apoi înregistrarea cu modelele de sunet stocate și, pe baza acestuia, oferă o descriere concretă a rezultatului.

Testele au început deja 

Software-ul este deja capabil să recunoască zece modele – cu o precizie de peste 90% – inclusiv pentru componente precum sistemul de direcție, compresorul de aer condiționat și cutia de viteze DSG.

Legat de aplicabilitatea ei, aplicația pentru smartphone a fost testată în 14 țări, inclusiv Germania, Rusia, Austria și Franța – din iunie 2019. Rezultatele sunt esențiale în furnizarea înregistrărilor audio pentru „procesul de învățare” al software-ului și, prin urmare, contribuie direct la dezvoltarea programului, notează promotor.ro.

Revista Presei