Atenție pensionari! Este dezastru în sistemul de pensii. Raluca Turcan a spus ce lipsește

de: Ana Toma
21 mart. 2021
Atenție pensionari! Este dezastru în sistemul de pensii. Raluca Turcan a spus ce lipsește

Ghionul pentru pensionarii din România continuă. De această dată, ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat o serie de probleme la nivelul sistemului de pensii. Este vorba despre susținerea acestuia, dar și despre forța de muncă.

Cu alte cuvinte, potrivit ministrului, numărul populației active pe piața de muncă este în scădere. La polul opus, numărul pensionarilor este într-o continuă ascensiune.

Nu mai sunt bani de pensii?

Ministrul a vorbit despre subvenția de 17 miliarde de lei acordată de stat pentru plata pensiilor, care ar putea fi singura soluție în contextul acestei probleme majore. 

Raluca Turcan a ținut să le transmită și un mesaj pensionarilor. Ea a promis evaluarea a sute de mii de dosare, iar potrivit acesteia, într-un an și jumătate, numărul acestora va ajunge la aproximativ 5 milioane. 

Munca în plus însă vine și ea cu un plus de personal și salarii mai multe pentru cei care vor depune un efort maxim în evaluarea tuturor documentelor.

”În condiţiile în care anul acesta subvenţia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei, considerăm că este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor 5 milioane de pensii şi vreau să vă spun că în mai puţin de două săptămâni avem evaluate aproximativ 200.000 de dosare. Ceea ce înseamnă că noi într-un an şi jumătate, cât ar fi putut să se întâmple dacă lucrul acesta începea cu 2019, vom avea evaluate pentru recalculare aproximativ 5 milioane de dosare”, a spus Raluca Turcan, la Digi24. 

Casele de Pensii lucrază mai mult

Pentru a realiza acest progres este nevoie de o muncă în plus, motiv pentru care, ministrul Muncii a anunțat dublarea activității la Casele de Pensii. 

Raluca Turcan a vorbit și despre susținerea pensiilor numai din contribuții. Potrivit ministrului, există mai mulți factori de contributivitate luați în calcul, dar și mai multe măsuri menite să încurajeze angajatorii și să întărească piața forței de muncă.

Cu toate acestea, ministrul susține că este destul de dficil de discutat acest aspect, având în vedere deficitul înregistrat. 

”Este foarte greu de spus. Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii. Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate”, a adăugat Turcan.