Pensiile tăiate, care vor fi încasate din nou. Românii care ar putea primi banii înapoi

de: Ana Toma
17 apr. 2021
Pensiile tăiate, care vor fi încasate din nou. Românii care ar putea primi banii înapoi

Abrogarea pensiilor speciale a avut loc acum două luni, însă o mare parte din deputați și senatori încă nu au putut accepta asta, așa că își cer în continuare pensiile speciale înapoi, cu orice preț.

G4media notează că mai bine de 100 de foști deputași și senatori își cer pensiile speciale înapoi și au depus deja acțiuni în instanță pentru a avea câștig de cauză. Mai mult de atât, aceștia au apelat la cei mai buni avocați care să îi reprezinte în cadrul proceselor deschise împotriva statului.

122 de parlamentari își vor pensiile speciale înapoi

Cu alte cuvinte, în doar două zile, 122 de foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi, în 20 de instanțe din întreaga țară. Printre ei se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean.

În același timp, alți șapte foști parlamentari au decis să acţioneze în instanţă Parlamentul României la Bistrița Năsăud. Evident, și ei își vor pensiile speciale înapoi, iar acțiunea a fost înregistrată pe rolul tribunalului judeţean în cursul zilei de miercuri.

Printre aceştia se numără fostul preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, dar şi alţi doi foşti lideri de organizaţii judeţene de partid şi foşti prefecţi – Viorel Pupeză (PSD) şi Ioan Ţintean (ALDE). Ceilalţi patru sunt Viorel Ilişiu, Emil Rus, Emil Scurtu şi Ioan Sonea.

Ce pensie încasa cel mai ”longeviv” parlamentar

E de înțeles de ce oamenii politici își vor cu desăvârșire pensiile speciale înapoi. Fostul deputat Ioan Oltean, cel mai longeviv parlamentar de Bistriţa-Năsăud, având şase mandate în Parlament a mărturisit joi că indemnizaţia lunară pe care o primea se ridica la 10.000 de lei, iar în acest context, o lege nu poate să acţioneze retroactiv.

Fostul deputat mai povestește că în principiu este atacat un ordin care s-a emis în temeiul altei legi.

Am contestat ordinul prin care s-a dispus încetarea plăţii acelei indemnizaţii pentru limită de vârstă. Eu am şase mandate, iar suma era de 10.000 de lei – asta e suma maximă de care beneficiază cei care au de la trei mandate în sus.

Noi atacăm un ordin, pentru că în temeiul unei legi s-a emis un ordin prin care s-a aprobat indemnizaţia, şi în temeiul altui ordin, care s-a emis în temeiul altei legi, s-a sistat plata. În opinia mea, este vorba de neretroactivitate: o lege nu poate să retroactiveze, se spune clar şi în Dreptul constituţional, şi în Dreptul civil, legea nu produce efecte retroactive”, a precizat Oltean, pentru Agerpres.