Există produse pe care oricât de sănătoase și benefice le-am considera pentru sănătate noastră, ele ne fac mai mult rău decât bine, iar expertul Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi pentru a evita problemele grave de sănătate.
Mulți români optează pentru bețișoarele și lumânările parfumate. Fie că le folosesc în cadrul unei băi relaxante, fie că își doresc împrospătarea aerului sau o atmosferă mai plăcută, trebuie să știm că ele conțin substanțe cu potențial cancerigen.
Nutriționistul Mihaela Bilic mărturisește că studiile au demonstrat de-a lungul anilor că substanțele eliberate prin arderea bețișoarelor sau a lumânărilor pot dăuna grav sănătății, mai ales în anumite circumstanțe de utilizare.
Deși multe persoane cred că ele au rolul de a împrospăta aerul, efectul este unul total invers. Ele poluează încăperea unde sunt aprinse și ne pot afecta sănătate pe termen lung.
”În percepția generală lumânările parfumate și bețișoarele pe care le ardem au rolul de a împrospăta și curăța aerul… În realitate ele sunt mai degrabă sunt o sursă de agenți poluanți, care se eliberează în timpul combustiei și ne pot afecta sănătatea”, scrie Mihaela Bilic.
Nutriționistul vorbește despre un studiu publicat în Franța în 2017, realizat de Agenția de mediu, în urma căruia s-a recomandat utilizarea cu moderație a lumânărilor, dar și a bețișoarelor parfumate, în contextul în care ele poluează mediul, dar și aerul din încpăere.
Cu alte cuvinte, agenții poluanți emiși în momentul arderii sunt benzenul, formaldehida și acetaldehida, substanțe cu potențial cancerigen, care pot irita ochii și căile respiratorii, dau migrene, senzație de greață și reacții alergice.
Mai mult de atât, Mihaela Bilic mai spune că toate aceste substanțe sunt emanate exclusiv prin ardere și nu apar în cazul folosirii lumânărilor clasice sau a altor dispozitive de parfumat aerul.
Trebuie să mai știm că bețișoarele parfumate sunt mult mai poluante decât lumânările, însă asta nu înseamnă că trebuie să le aruncăm.
Mihaela Bilic susține că aceste efecte negative apar doar în cazul utilizării excesive și pe termen lung în spații închise și neaerisite. Nutriționistul are și o serie de recomandări pentru cei care nu pot renunța la bețișoare parfumate: