Restricții pentru persoanele nevaccinate din România. Se aplică din luna august

de:
24 iul. 2021
Restricții pentru persoanele nevaccinate din România. Se aplică din luna august
Sursă Foto: Healthline

Mai multe țări din Europa se bazează pe impunerea de restricții pentru persoanele nevaccinate. Oficialii susțin că doar așa virusul va putea fi ținut sub control, iar România pare și ea interesată să preia acest model.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a făcut declarații în acest sens, însă fără a spune ceva clar. Cu alte cuvinte, ea a dat de înțeles că CNSU pregătește introducerea uor noi restricții, valabile pentru persoanele nevaccinate.

România introduce restricții pentru cei nevaccinați

Nu este clar ce modificări urmează să fie făcute, cert e că ar urma să intre în vigoare din luna august. Nu se știe nici ce beneficii vor avea persoanele vaccinate, însă cel mai probabil, după decizia CNSU vom afla și noi.

Un lucru diferit față de alte țări ar fi că în România, potrivit ministrului sănătății, măsurile ar urma să fie luate în funcție de ratele de incidență din localități, deci practic măsurile nu vor intra în vigoare peste tot.

Restricții sau relaxare?

Declarațiile ministrului rămân totuși vagi până la hotărârea finală.

“În accest moment este un lucru în noua hotărâre CNSU şi veţi vedea atunci când ea va fi publicată, cum vom merge mai departe începând cu luna august, dar în principiu măsurile, fie că sunt de restricţie, fie că sunt de relaxare, vor fi luate în funcţie de incindenţă, în funcţie de cifre, urmând ulterior să reglementăm măsuri specifice legate de existenţa sau nu a vaccinului pentru persoanele care vor fi obiectul reglementării”, a spus ministrul Sănătății.

Totuși, impunerea de restricții pentru ce nevaccinați ar fi o măsură care contrazice declarațiile președintelui Klaus Iohannis care a spus că vaccinare nu va fi obligatorie și că nu vor fi făcute diferențe între persoanele vaccinate și nevaccinate.

Să nu uităm nici de incidentul în care șeful statului a contrazis-o pe Ioana Mihăilă atunci când aceasta dădea de înțeles că ar vrea ca vaccinare să fie obligatorie pentru medici.