Rețeta pentru cea mai bună zacuscă din lume. Are un ingredient special care o face mai delicioasă decât oricare alta

zacusca_92030500

Vara s-a terminat și mai sunt doar câteva luni până ce pășim pragul iernii, așa că acum e perioada în care trebuie să ne pregătim proviziile. Dacă vrei să încerci ceva nou în acest an, această rețetă pentru zacuscă este cea mai bună alegere. Are cel mai bun gust din lume.

Rețeta pentru zacusca de ghebe este foarte simplu de preparat, iar ingredientul special pe care îl vei adăuga o va face mult mai delicioasă decât altele.

De ce ai nevoie

  • 3 kg ghebe
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcovi
  • 2 kg ardei copți, capia și gogoșari
  • 450 g bulion sau pastă de roșii
  • sare după gust
  • piper
  • cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 ml ulei
  • apă pentru fiert ghebele

Cum o prepari 

Curățăm ghebele de pământ și alte și le spălăm în 2-3 ape pentru a îndepărta toate impuritățile, apoi le punem la fiert în apă cât să fie bine acoperite și adăugăm puțină sare.

Le fierbem până se vor pătrunde bine, aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, apoi le scurgem și le clătim cu apă caldă. Până se fierb, curățăm ceapa și o tocam solzișori, curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoare.

Ardeii îi coacem, îi curățăm și îi lăsăm la scurs, apoi îi tocăm mărunt, apoi punem uleiul la încins și călim ceapa până își schimbă culoarea. Adăugăm apoi morcovii și îi călim și pe aceștia, amestecându-i cu ceapa.

Următorul pas este prepararea ghebelor. Tocăm mărunt ghebele scurse bine și le adăugăm peste ingredientele de pe foc, apoi amestecăm intens să se patrundă bine toate și le mai stropim cu zeamă de la ardei, pentru a nu se lipi.

Adăugăm apoi ardeii copți, presărăm condimente și sare, adăugăm și foile de dafin și omogenizăm bine totul. Lăsăm zacusca de ghebe pe foc aproximativ 40 de minute, după care adăugăm pasta de roșii, potrivim de sare și condimente și dăm vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp în care uleiul se va ridica la suprafață.

La final, oprim cuptorul, umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu zacuscă fierbinte, le închidem cu capacele din dotare și le introducem în cuptorul fierbinte, lăsându-le acolo până se vor răci, potrivit a1.ro.

Revista Presei