Rețetă: Plăcintă țărănească cu dovleac. Redescoperă gustul de toamnă al copilăriei, la tine în farfurie

placinta cu dovleac

Plăcinta țărănească cu dovleac este una dintre cele mai vii amintiri despre copilăria mea în timpul toamnei. Bunica ne pregătea constant această rețetă-delicatesă, care dispărea repede-repede de pe masă, oricât de fierbinte ar fi fost.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 ou mediu
  • 200 ml apa calduta
  • 1 lingura otet
  • 40 ml ulei
  • aprox. 200-300 ml ulei pentru prelucrare-intins foi

Pentru umplutura:

  • 1200 g dovleac ras
  • 150 g zahar tos
  • 70 ml ulei
  • 1 plic zahar vanilinat (Bourbon)
  • 1 lingurita rasa pudra de scortisoara

Mod de preparare:

„Pentru inceput pregatim umplutura. Are nevoie de timp de racire. Dovleacul ras il amestecam cu cele doua feluri de zahar si ulei apoi il calim in jur de 5 minute, la foc mic spre mediu, in uleiul incins.

Luam de pe foc, adaugam scortisoara si amestecam pana se omogenizeaza compozitia. Lasam dovleacul sa se raceasca.

In acest timp pregatim foile. Punem intr-un vas incapator faina, adaugam sarea, apoi oul batut.

Turnam apa calduta amestecata cu ulei si otet si incepem sa framantam aluatul. Cand acesta se leaga si devine neted il luam si il trantim de masa de cateva ori. Daca vreti va imaginati cum ati da cu cineva de pamant, ei bine puteti exersa cu acest aluat.

Punem pe fiecare bucata de aluat ulei, pe ambele parti, cat sa balteasca pe el, apoi întindem cu un sucitor sau o merdenea. Întindem intai o forma rotunda, lasam 10 minute sa se odihneasca, apoi continuam sa intindem cu sucitorul si mana pana obtinem o foita subtire.

Exista o tehnica speciala, ce vine cu experienta. Cu cat mai multe foi întindem, cu atat ne prindem cum putem trage cu o mana pusa sub aluat, usor, astfel incat sa nu il rupem.

Daca este nevoie mai punem ulei in timp ce facem acest lucru.

Presaram un sfert din cantitatea de dovleac calit pe fiecare aluat intins.

Rulam placinta si strângem la capete, apoi mutam cu grija in tava, cu partea in care am incheiar de rulat in jos.

Si, pentru ca exista riscul sa se rupa, le mutam in tava rotindu-le de pe plansa de lucru, direct pe hartia de copt.

Coacem placintele taranesti cu dovleac in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 minute sau pana acestea prind o culoare frumoasa aramie.

Le scoatem din cuptor când sunt gata si le ungem cu un cub de unt, apoi presaram zahar pudra. Nu-i nevoie de mult zahar. Doar asa, pe post de decor.”

Revista Presei