Rețeta specială a lui Radu Anton Roman: Ardei umpluți cu carne tocată și orez. Care e ingredientul secret care îi face extrem de delicioși

ardei umpluti 2

Vorbim astăzi despre o rețetă specială de ardei umpluți cu carne tocată și orez, o rețetă după Radu Anton Roman.

Ingrediente:

  • 10 ardei graşi, cât de mari şi de sãnãtoşi

• 250 g carne porc tocatã

• 200 g carne viţel tocatã

• 150 g orez

• 1 ceapã mare (da’ mare!)

• 2 ouã

• 1 litru supã de carne

• 1 kg de roşii

• 1 pahar de vin alb

• 1 linguriţã zahãr

• 100 ml bulion gros de roşii

• 1 pahar smântânã

• sare, piper – la bunã plãcere

• cimbru, pãtrunjel, mãrar

• 1 lingurã unturã de gâscã (2 linguri ulei)

Mod de preparare:

„Se grijesc (se curãţã, se spalã, se scot cotoarele) ardeii. Se înmoaie ceapa pe foc mic în unturã de gâscã. Se toacã verdeaţa.

Se amestecã carnea cu ceapa, ouãle, orezul – cimbru praf, mãrar, sare, piper, 50 ml bulion (unii de pe la Oradea pun şi ceva carne şi slãninuţã afumate, pentru gust).

Se umplu ardeii, se cãpãcesc cu felii de roşii. Se potrivesc într-o cratiţã unsã cu unturã sau ulei – sã stea sprijiniţi unul pe altul, vertical ca nişte falnice turnuri, cu deschizãtura în sus, sã poatã rãsufla la greul cãldurii.

Ardei umpluți cu carne tocată și orez. Care e ingredientul secret care îi face extrem de delicioși

Se paseazã roşiile. Se acoperã ardeii cu supã, vinul şi pasta de roşii proaspete, agrementate de sare, piper, se acoperã, se pun în cuptor sau pe plitã, la foc mic, acoperit, cam un ceas. Se amestecã 50 ml bulion cu smântâna şi zahãrul.

Dupã ce a trecut o orã de fiert molcom, poate şi mai bine, şi a scãzut şi zeama, se toarnã sosul de smântânã ploaie şi se mai lasã în cuptor, sã molcomeascã şi sã capete capacele de roşii o frumoasã culoare auriumaronie.

Se presarã aşa, de un pamplezir, pãtrunjel verde şi se oferã fierbinţi. Tainã: Nu-s chiar buni de pe o zi pe alta, pieliţa ardeilor oxideazã şi prinde gust metalic,” notează gustarte.ro.

Revista Presei