Revoltător! Bugetarii care au primit salarii astronomice în pandemie. Li s-a mărit până la 10.000 de euro pe lună

27 aug. 2020
Revoltător! Bugetarii care au primit salarii astronomice în pandemie. Li s-a mărit până la 10.000 de euro pe lună

Pandemia a lăsat mulți oameni fără loc de muncă și a închis sute de firme. Patronii din HORECA au ajuns la capătul răbdării și cei măsuri urgente celor de la Guvern. Momentan, acestea se lasă așteptate. Așadar în timp ce mii de salarii au scăzut, se pare că unele au crescut simțitor: înainte și post criza COVID-19.

Unii dintre angajații de la DSP au reușit să încaseze sume record, de aproape 10.000 de euro pe lună. Președintele USR București, Claudiu Năsui a fost cel care a dezvăluit toate acestea printr-o postare pe facebook. Anunțul său a revoltat mii de români, în contextul în care mulți acuză clientela politică și incompetența multora care astăzi lucrează la Direcțiile de Sănătate Publică.

S-a propus încă o mărire a salariilor cu 40%

„Incompetența în pandemie nu ne costă doar vieți, ci și foarte mulți bani.

Aminteam săptămânile trecute despre ceea ce pare continuul șir de gafe al DSP-urilor din țară. Pe lângă greșelile repetate și cu un risc imens pentru populație, curtea de conturi a mai descoperit și niște fraude enorme.

Ceea ce nu am menționat atunci a fost poate cea mai flagrantă folosire a sistemului de către cei care sunt aproape de centrul puterii. Raportul curții de conturi a arătat că în cadrul DSP-urilor au existat angajați care au ajuns la un salariu brut de 42.000 de lei lunar, asta înainte de propunerea de mărire cu 40, respectiv 30% a salariilor din direcții.

Problema aceasta nu este nouă. Am văzut demult cum cei care știu să navigheze sistemul de stat își atrag o multitudine de privilegii. Cum altfel am fi ajuns țara cu cele mai multe categorii de pensii speciale și tipuri de sporuri.

În cazul angajaților DSP, aceste salarii au fost posibile prin acumularea de sporuri. Practic, s-au încasat o dată sporurile de risc cauzate de pandemie, iar apoi s-au încasat bani pentru ca acei oameni care ar fi trebuit să combată virusul în linia întâi să poată sta acasă cu copiii deoarece s-au închis școlile.

Fraudele acestea proaspăt descoperite sunt cel mai probabil doar vârful icebergului de bani irosiți în pandemie. În loc să investim în infrastructura sistemului sanitar care oricum este pe butuci, noi am permis ca structura DSP-urilor în care numirile politice au dominat de zeci de ani de zile să își mai atragă multe privilegii și facilități financiare”, a scris Claudiu Năsui pe facebook.