Se dau bani de la stat! Puteți primi până la 800.000 de euro: care sunt condițiile pentru a vă fi aprobată cererea

de: Ana Toma
06 ian. 2021
Se dau bani de la stat! Puteți primi până la 800.000 de euro: care sunt condițiile pentru a vă fi aprobată cererea

Veste uriașă pentru sute de mii de români. Se dau bani de la stat după luni întregi de așteptare. La mijloc este o sumă de aproape 800.000 de euro. De asemenea, beneficiarii vor avea și o serie de beneficii total neașteptate. 

Antreprenorii care au afaceri în domeniul HoReCa primesc în sfârșit o rază de speranță. După ce luni de zile, afacerile acestora au fost ruinate de pandemie, statul le oferă în sfârșit o mână de ajutor.

Câți bani oferă statul

Potrivit Vocea Banilor, ordonanța care atribuie ajutor pentru agenții economici din acest domeniu a fost promulgată. Astfel, conform prevederilor documentului, un antreprenor poate ajungă să primească până la 800.000 de euro.

Mai mult de atât, pe lângă această sumă de la stat, antreprenorii beneficiază și de scutirea impozitului până la sfârșitul lunii martie. Facilitățile nu se opresc aici. În același timp, statul acordă sub forma de granturi, 20% din pierderile înregistrate de cei din industria HoReCa, în raport cu 2019.

Cine sunt beneficiarii

Lista beneficiarilor nu este deloc una scurtă. Conform estimărilor făcute de Guvern, aproximativ 73.000 de agenți economici îndeplinesc condițiile pentru a primi acest sprijin de la stat. Este vorba despre hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele și agenții de turism.

Totuși, se pare că cel mai dezastruos sector a fost cel al restaurantelor, care au înregistrat pierderi record în pandemie. La finalul anului 2020, ANAF informa că restaurantele au înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri de până la 40,5%.

Nici domeniul hotelier nu au mers prea bine în perioada pandemiei. Potrivit sursei citate, hotelurile au pierdut chiar două treimi din încasări, comparativ cu 2019.

În același timp, în urmă cu câteva luni, reprezentanții HoReCa anunțau că pandemia i-a obligat să concedieze aproximativ 70.000 de angajați. Un lucru important de știut este faptul că aproximativ 4,2% dintre personalul care lucrează în România lucra în acest domeniu.

Și agențiile de turism au fost afectate grav de pandemie. Acestea au pierdut mai bine de 70% din cifra de afaceri în toată această perioadă.