Se schimbă formula de calcul a pensiei. Cine va primi cu 21% mai mulți bani

04 feb. 2020
Se schimbă formula de calcul a pensiei. Cine va primi cu 21% mai mulți bani

Se schimbă formula de calcul a pensiei. Toți românii care își depun dosarul de pensie au de câștigat. Anunțul a fost făcut de Maria Andronache, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Iaşi, la ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social.

Potrivit acesteia, cei care își depun dosarele de pensionare vor primi cu 21% mai mulți bani.

„Norocoşii care se pensionează anul acesta câştigă, doar din jocul unei formule de calcul, 21 la sută în plus la pensie. Îi sfătuim pe cei care şi-au depus dosarul în decembrie să şi-l retragă sau să solicite anularea deciziei şi să-l redepună anul acesta pentru că e păcat să piardă“, a declarat aceasta, potrivit RTV.

Anul acesta, indicele de corecţie este în acest an de 1,41 la sută, consistent mai mare decât cel de anul trecut, 1,20 la sută.

Ce se întâmplă cu persoanele care s-ar pensiona mai devreme?

Cei care au lucrat în Grupa 2 de muncă sau în condiţii deosebite timp de 6 ani, vor putea ieși la pensie cu 2 ani mai devreme.

„Sunt suficient de multe persoane care îndeplinesc condiţia de pensionare înainte de 60 de ani“, a apreciat directorul executiv al CJP. Maria Andronache a mai spus că, dacă nu se pun în concordanţă prevederile noii legi cu cele valabile acum, din 2021 se poate pierde acest avantaj.

Cine va lua mai mulți bani?

Indemnizaţiile acordate în baza Legii 189/2000, care se referă la persoanele persecutate din punct de vedere etnic şi la cele deportate în lagăre ori au supravieţuit trenurilor morţii, au crescut de la 400 la 700 de lei. Cei strămutaţi din cauza frontului, indemnizaţia a crescut de la 250 la 350 de lei.

Crește valoarea punctului de pensie de la 1.265 de lei la 1 775 lei.

„Ar trebui ca, de la 1 septembrie, această valoare să crească la 1.775 de lei“, a amintit Maria Andronache, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

Mai mult, indemnizaţia de însoţitor (invaliditate), 80 la sută din valoarea punctului de pensie, ar urma să se modifice de asemenea de la 1 septembrie.