Se schimbă modul de calcul al pensiei! De ce se va ține cont la ieșirea la pensie

pensii3-465×215

Se schimbă modul de calcul al pensiei. Premierul Ludovic Orban a anunțat în funcție de ce se vor calcula pensiile românilor. În acest moment, Executivul are o echipă ce studiază sistemele altor țări din Uniunea Europeană.

Oficialul vrea o pensie în funcție de contribuții. Atât ai cotizat la stat, atât vei primi.

„Aşteptăm pronunţarea CCR, indiferent de pronunţarea Curţii Constituţionale, noi vom pune în practică obiectivul nostru de a asigura calculul pensiei folosind ca principiu de bază principiul contributivităţii, evident, cu excepţia pensiilor cadrelor militare. Asta a fost decizia noastră politică.

Contextul în care a fost adoptat proiectul de lege de către colegi de-ai mei din Parlament a fost un context de asemenea natură încât a suscitat toate discuţiile şi atacurile ulterioare la CCR.

Noi am pregătit o echipă care face un studiu amplu privitor la sistemul de pensii din România, evoluţia sistemului de pensii din România, nedreptăţile, inechităţile din sistem, un studiu comparativ al sistemelor de pensii care funcţionează în alte ţări din UE ca să avem un model foarte clar şi pregătim o amplă revizuire a legislaţiei care, într-adevăr, să permită un sistem de pensii în primul rând sustenabil, pe termen mediu şi lung (…)”, a spus Ludovic Orban.

Se respectă Legea Pensiilor

Premierul a declarat că nu există niciun risc pentru pensionari și că va respecta creșterile prevăzute în noua Lege a Pensiilor.

„Nu există în momentul de faţă niciun fel de risc (…) De altfel, noi am şi prevăzut sumele necesare pe anul 2020 pentru a susţine creşterea pensiilor prevăzute în lege.

Pe de altă parte, am anunţat public, nu am făcut niciun fel de secret, urmărim cu mare atenţie evoluţia economică, urmărim cu mare atenţie evoluţia încasărilor la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, încercăm să construim nişte prognoze realiste care ţin cont şi de situaţia internaţională, astfel încât să luăm decizii care stau în picioare.

Vom creşte pensiile cu siguranţă, nu există niciun fel de dubiu în privinţa asta, dar nu poţi să spui acum 100%, deocamdată am prevăzut sumele necesare pentru a creşte în conformitate cu Legea pensiilor aflată în vigoare”, a menţionat Ludovic Orban.

Cresc cu 40% mai mult

În anul 2020, majorare prevăzută în Legea Pensiilor este de 40%. Totul s-ar întâmpla de la 1 septembrie 2020, odată cu o nouă majorare a punctului de pensie, care va crește de la 1.265 lei la 1.775 lei.

Revista Presei