Sfântul Vasile Tradiții și Obiceiuri. Ce este interzis să faci în această zi de mare sărbătoare

ODAmaD00NDAmaGFzaD02M2M5NGEwMzg1YWVkMTBmMzE5YjAwMDIyZDQyNTI0Nw==.thumb

Sfântul Vasile Tradiții și Obiceiuri. Pe data de 1 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini și un „păzitor de duhuri rele”.

În această zi de mare sărbătoare, tradiția spune că este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc tot anul.

Astăzi, dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat, vei avea noroc tot anul. Tradiția mai spune că dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.

De Sfântul Vasile se spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji. Dacă astăzi va ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

Astăzi se merge cu Sorcova

Pe 1 ianuarie, copiii merg cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate, iar tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele.

Tradiția spune că fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru vedea cum va fi alesul. Astfel, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

Revista Presei