Vom avea o nouă monedă în România. Anunț fulger de la BNR

Vom avea o nouă monedă în România. Banca Națională a României a făcut, astăzi, marele anunț. Oficialii ansează, luni, în circuitul numismatic, o monedă din aur cu tema „Istoria aurului – Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium”.

Moneda va avea o valoare nominală de 10 lei, o formă rotundă, un diametru de 13,92 mm, o greutate de 1,224 g şi cant zimţat, spun oficialii BNR.

Tema monedei

Pe aversul monedei va fi o fibulă şi un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârşova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” şi stema României.

Pe reversul monedei vor fi bijuteriile din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârşova) şi inscripţiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” şi ,,CARSIUM”.

Se fac 1 000 de monede

Se vor lansa 1 000 de monede, ce vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Doritorii vor primi și certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Pentru o astfel de monedă veți plăti 480,00 lei. Aceasta va avea putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Loading...

Revista Presei