2 Mai, prima zi de Paște. Ce este total interzis să faci astăzi. Tradițiile care îți vor aduce noroc întregul an

de: Ana Toma
02 mai 2021
2 Mai, prima zi de Paște. Ce este total interzis să faci astăzi. Tradițiile care îți vor aduce noroc întregul an

În acestă duminică, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul Ortdox, iar așa cum este normal, prima zi de Paște vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care cei mai mulți oameni au grijă să le respecte cu strictețe.

Pe lângă sărbătoarea de Duminică, timp de șapte săptămâni, creștenii țin post și au grijă să fie curați atât din punct de vedere fizic cât și sufletesc, pentru a putea primi lumina Sfântă.

Ce este interzis să faci de Paște

În prima zi de Paște, creștinii trebuie să se odihnească și să evite activități solicitante. Tradiția spune că în ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros și de asemenea, vei avea ghinion.

Mai mult de atât, tot în prima zi de Paște este interzisă aruncarea lumânării aprinse în noaptea de Înviere. Aceasta trebuie ținută în casă, iar când un membru al familiei trece prin momente dificile, acesta trebuie să aprindă lumânarea și va avea parte de noroc și bunăstare.

Tot de Paște este interzi ssă mănânci oul cu sare. Tradiția spune că dacă vei face acest lucru vei transpira tot anul, așa că dacă nu îi dorești acest lucru, mai bine mănâncă oul simplu.

Tradiții și obiceuri de Paște

Pe lângă lucrurile pe care creștinii nu au voie să le facă, există anumite tradiții care trebuie respectate și ele cu sfințenie. Pasca și anafura de Paște sunt considerate leac divin și se păstrează cât mai mult timp.

În cazul unor probleme de sănătate, ele pot fi date animalelor bolnave, sau membrilor familiei, având un efect vindecător. De asemenea, în noaptea de Înviere, oamenii de la țară obișnuiau să aducă la biserică un cocoș alb, lucru care se mai întâmplă și în prezent. Cocoșul care cântă primul, va aduce noroc familiei respective întregul an.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știi este că perosana alătură de care vei ciocni ouăle vopsite, în ziua de Paști, va fi cea cu care te vei întâlni cu siguranță pe lumea cealaltă.

Oul roșu de Paște trebuie păstrat 40 de zile. El nu se va strica și mai mult de atât, aduce și noroc în casa celor care îl păstrează.