21 noiembrie 2020, Sărbătoare Mare. Intrarea Maicii domnului în Biserică. Ce este interzis să faci în ziua Sfântă

de: Ana Toma
20 nov. 2020
21 noiembrie 2020, Sărbătoare Mare. Intrarea Maicii domnului în Biserică. Ce este interzis să faci în ziua Sfântă

Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în Biserică. La fel ca orice altă mare Sărbătoare, și aceasta vine cu serie de tradiții și superstiții. Mai multe lucruri sunt interzise în ziua Sfântă. 

Credincioșii știu foarte bine că pe data de 21 noiembrie se sărbătorește intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sărbătoare notată inclusiv în calendarul Ortodox. În popor, această mare Sărbătoare mai este numită și Ovidenie, Vovidenie sau Obrejenie.

Povestea este una destul de tristă. Părinții Feciorei Maria, Ioachim și Ana nu au putut avea un copil până la o vrâstă destul de înaintată, însă după ani de rugăciune, Dumnezeu le-a dăruit o fiică.

După minunea făcută, cei doi i-au promis Domnului că fiica îi va fi închinată Lui, iar asta s-a și întâmplat. Atunci când a împlinit vârsta de trei ani, Maria a fost dusă la Templul din Ierusalim în casa Domnului.

Ce este interzis să faci de 21 noiembrie 

La fel ca orice mare Sărbătoare, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului vine cu o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri, care încep încă de seară. Astfel, în seara de 20 noiembrie 2020, credincioșii merg la Biserică și asistă la Vecernie.

Se mai spune că în această noapte cerurile se deschid, animalele vorbesc, iar oamenii trebuie să privegheze la lumina lumânării. De asemenea, se îmapart și pomeni pentru cei adormiți.

Un alt lucru puțin știut despre această Sărbătoare, pe care mulți români îl susține este că în noaptea de Ovidenie ”strigoii ies în lume”.

Există și o serie de lucruri interzise în Ziua Sfântă. Pe data de 21 noiembrie 2020 nu se prelucrează lâna și nici pieile de animale, deoarece vitele ar putea fi atacate și ucise de animale sălbatice.

De asemenea, femeile nu au voie să spele rufe întreaga zi, iar cele care vor încălca aceast lucru vor avea necazuri mari în viitor, spune tradiția.