24 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr. Ce trebuie să faci neapărat înainte de Florii. Tradiții și obiceiuri

de: Ana Toma
24 apr. 2021
24 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr. Ce trebuie să faci neapărat înainte de Florii. Tradiții și obiceiuri

Duminică, toț creștinii sărbătoresc Floriile, însă înainte de această mare sărbătoare, are loc și Sâmbăta lui Lazăr, zi care vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții care trebuie respectate.

În Calendarul Ortodox, sâmbăta lui Lazăr este mereu cu o zi înainte de Duminica Floriilor și elebrează învierea lui Lazăr din morţi, minune săvârşită de Iisus Hristos pe pământ.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

Dacă vă întrebați ce tradiții trebuie să respecte românii această zi Sfântă, ei bine, conform calendarului creștin-ortodox, credincioşii trebuie să meargă la biserică cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte ca să poată fi împărţite.

Mai mult de atât, tot astăzi, fiind ultima sâmbătă din Postul Paștelui, se face pomenirea morților. Un lucru important de știut este că în Popor, Sâmbăta lui Lazăr se mai numeşte şi Moşii de Florii.

Pe lângă mersul la Biserică și sfințirea bucatelor, credincioșii trebuie să dea și de pomană sâmbătă. Mare atenție însă, este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiți.

Ce alimente se pot consuma înainte de Florii

De asemenea, în pachețelele trimise, gospodine trebuie să pună lugume și fructe, dat fiind faptul că suntem încă în Postul Paștelui. Roșiile, castraveții, merele, sau portocalele sunt binevenite. 

Se recomandă și punerea în pachetețel a unor dulciuri de post precum napolitanele, dar și băutură răcoritoare, pentru ca persoana care va primi pachetul să aibă câte puțin din fiecare. 

Trebuie ținut cont de faptul că, toate aceste daruri date de pomană trebuie împărțite doar după ce preotul le-a sfințit și de asemenea, trebuie, împărțite din suflet și nicidecum din obligație, sau din teama de superstiții.

Pentru că postul nu s-a terminat încă, creștenii trebuie să consume și în această sâmbătă mâncăruri de post. Fie că este vorba despre sarmalele de post, orezul cu ciuperci, sau alte bunătăți vegetale, masa trebuie să fie una corectă.