Accesul persoanelor nevaccinate ar pute fi interzis în mall-uri. Când va intra în vigoare măsura

de:
28 iul. 2021
Accesul persoanelor nevaccinate ar pute fi interzis în mall-uri. Când va intra în vigoare măsura

Deși până acum se știa că nu vor exista diferențe între persoanele vaccinate și nevaccinate de pe teritoriul României, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a pregătit deja un set de restricții pentru aceștia.

Cu alte cuvinte, ministrul își dorește ca în weekend, persoanele nevaccinate să aibă acces limitat în zonele neesențiale, fără a preciza însă care sunt acestea. Aici putem vorbi de mall-uri, restaurante, piscine și nu numai.

Set de restricții pentru cei nevaccinați

Ioana Mihăilă a făcut propunerea în cadrul șednței coaliției de guvernare. Ministrul Sănătății a venit cu un set de măsuri restrictive pentru toți cei nevaccinați. Printre acestea se numără testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale.

Mai mult de atât ministrul spune că deciziile ar urma să fie laute în funcție de recomandările venite de la INSP și în funcție de nivelul de incidență din fiecare zonă.

”Vorbim de două ipoteze de lucru legate de restricţii. Sunt, pe de o parte: o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, propunere care a mai fost discutată anterior, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi va merge ca propunere de lege în funcţie de decizia şi ce recomandări ne vin de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi, de asemenea, în funcţie de nivelul de incidenţă”, a spus Ioana Mihăilă.

Cine va suporta costurile

Cât despre costurile pentru testarea personalului medical, Ioana Mihăilă povestește că acestea nu sunt suportate de sistemul public, însă nu a precizat de unde vor veni sumele. De asemenea, ministrul nu a spus nici care sunt ”spațiile publice neesențiale” în care persoanele nevaccinate vor fi restricționate.

”Costurile nu sunt suportate de sistemul public. A doua măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale”, a explicat Mihăilă.

Propunerile urmează a fi discutate cu premierul Florin Cîțu, dar și cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare, spune Ioana Mihăilă, urmând să fie luată o decizie finală în acest sens.