Amenințare mai mare decât COVID-19: Oamenii de știință anunță o altă problemă uriașă: Pericolul e așa mare încât ne poate întoarce în urmă cu 100 de ani

24 nov. 2020
Amenințare mai mare decât COVID-19: Oamenii de știință anunță o altă problemă uriașă: Pericolul e așa mare încât ne poate întoarce în urmă cu 100 de ani

Pandemia COVID-19 este cea mai mare amenințare din Sănătate cu care omenirea s-a confruntat în ultima sută de ani, însă una cel puțin la fel de mare e pe cale să izbucnească, amenință specialiștii, potrivit VoceaBanilor.ro.

Potrivit specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății, o amenințare cel puțin la fel de mare ca pandemia COVID-19 ar putea să fie reprezentată de rezistența din ce în ce mai mare a microbilor la antibiotice.

Rezistența apare atunci când bacteriile, ciupercile, paraziții și virusurile rezistă sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infecțiile să devină din ce în ce mai greu de tratat, crescând riscul răspândirii bolilor și formelor grave de infecție, notează AFP.

„Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă. Este „una dintre cele mai mari ameninţări sanitare ale vremurilor noastre, care ameninţă să reducă la neant un secol de progrese medicale şi să ne lase fără apărare în faţa infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor”, a declarat la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

După COVID-19, oamenii de știință anunță un alt pericol uriaș în Sănătate: Pericolul e așa mare încât ne poate întoarce în urmă cu 100 de ani

Nu doar folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni este vinovată pentru creșterea rezistenței microbilor la antibiotice. Și medicamentele folosite din ce în ce mai mult pentru animale și agricultură, dar și salubritatea și igiena precară, precum și accesul necorespunzător la apă, poartă partea lor de vină.

„Deşi antibioticele sunt un element cheie, rezistenţa la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate şi a altora”, a adăugat Tedros.