Anunț major pentru șoferi! Acest document este obligatoriu. Se dau amenzi usturătoare

de: Ana Toma
08 iul. 2020
Anunț major pentru șoferi! Acest document este obligatoriu. Se dau amenzi usturătoare

Șoferii știu foarte bine că permisul auto, buletinul, talonul mașinii și asigurarea RCA, nu trebuie să lipsească din mașină când se pun la drum. Mare atenție însă la acest document important, polițiștii dau amenzi usturătoare dacă lipsește. 

În anul 2017, o instanță a hotărât că șoferii români nu sunt obligați să aibă la ei asigurarea RCA în original. Contrar legii, polițiștii îi sancționează cu amenzi usturătoare pe cei care nu au acest document la ei.

Această discuție survie după ce în spațiul public au apărut discuții cu privire la un șofer, care a fost la un pas de a fi amendat de polițiști pentru că avea polița RCA doar în format electronic, nu și pe hârtie, în original.

Se încalcă legea

Hotnews, a cerut în acest context un răspuns de la Poliția Română, iar în urma discuției, este vizibil faptul că polițiștii ignoră total decizia instanței.

„Șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic, pe suport de hârtie și doar în original”, susține Poliția Română.

De asemenea, pentru a-și susține punctului lor de vedere, polițiștii fac din nou apel la prevederea ambiguă din Codul Rutier (OUG 195/2002) care „prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”.

„Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, se arată în răspunsul IGPR adresat Hotnews.