Atenție pensionari! E cea mai proastă veste despre pensii. Vor întârzia și vor fi mai mici

de: Ana Toma
03 dec. 2020
Atenție pensionari! E cea mai proastă veste despre pensii. Vor întârzia și vor fi mai mici

Atenție penisionari. Este cea mai proastă veste despre pensii de până acum. Vicepreşedintele CFA România are o previziune sumbră cu privire la pensiile viitoare. Acestea ar putea fi mult mai mici.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, are o previziune sumbră legată de pensiile din România. Acesta este de părere că Pilonul I – pensia publică, dar şi Pilonul II – pensia obligatorie, nu vor putea asigura un trai decent contribuabililor la retragerea din activitate a acestora.

Totuși, specialistul vine și cu o serie de soluții pentru pensionari. Acesta susține că migrarea treptată către un sistem privat de pensii şi majorarea ponderii virată din salariu către acest sistem reprezintă o soluţie destul de validă.

”Pilonul public de pensii este foarte dezavantajos, se vede că este o taxă, nu primim înapoi nici măcar jumătate din cât contribuim. Soluţiile pe care le are la îndemână statul, folosite şi pe plan internaţional, şi din care cel mai probabil va implementa un mix, sunt creşterea taxării, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau scăderea pensiilor publice“, a spus Adrian Codirlaşu, potrivit ZF.ro.

Pensii mai mici și mai întârziate

În același timp, acesta a mai menționat că pensia publică se va degrada consistent. Cu alte cuvinte, vicepreşedinte al CFA România susține că pensiile viitoare vor fi mai mici și vor veni mult mai târziu.

”Oricare ar fi mixul, este cert că pensia publică viitoare va fi mai mică, mai scumpă şi va veni mai târziu. Soluţia este să mergem treptat către un sistem privat de pensii şi să creştem ponderea alocată din salariu către sistemul privat“, a mai adăugat Adrian Codirlaşu.